Webnoviny - Svet

Legenda o Cypriánovi doletí aj do Č. Kláštora

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Rastislav Ovšonka BRATISLAVA 31. augusta (WEBNOVINY) – Dobrodružný historický film Legenda o Lietajúcom Cypriánovi (2010) premietnu v piatok 10. septembra o 19:00 v Červenom Kláštore za účasti tvorcov. Agentúru SITA o tom informovala PR manažérka spoločnosti Magic Seven Dagmar Krepopová. Slávnostná projekcia sa má uskutočniť na štvrtom nádvorí Kláštora kartuziánov v obci Červený Kláštor, v prípade nepriaznivého počasia ju presunú do kina Magura v Spišskej Starej Vsi. Premietanie je otvorené pre verejnosť a organizačný tím naň pozval aj obyvateľov a obyvateľky regiónu Zamaguria, ktorí si vo filme zahrali ako komparzisti. „S režisérkou Marianou Čengel Solčanskou sme sa na začiatku nakrúcania dohovorili na vzájomnej spolupráci, ústretovosti a podpore vzťahu film – kláštor, vrátane realizácie nápadu premietnuť finálnu verziu filmu v našich autentických priestoroch. Som rád, že sa aj jeho pričinením dozvie o kláštore a „našom Cypriánovi“ celé Slovensko, ale aj susedné Poľsko či Česko. Lietajúci stroj vo veži kostola, kópia herbára a ďalšie zaujímavosti zostali po filmároch v kláštore a určite sa stanú dlhodobou návštevníckou atrakciou kláštorného múzea,“ uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Cyprian Milan Gacík.

Snímka prináša príbeh o mníchovi Cypriánovi, ktorý žil v 18. storočí. Mnísi ho prijali medzi seba po tom, čo ho našli pred bránou Červeného kláštora. Na tomto mieste sa priučil bylinkárstvu a liečiteľstvu a neskôr zložil sľub mlčanlivosti. Jeho spoločník Michal raz objavil knihu Leonarda Da Vinciho s projektmi lietajúcich strojov, ktorými sa Cyprián neskôr začal zaoberať. Ako však pred premiérou upozornila autorka snímky Mariana Čengel Solčanská, ktorá sa postarala o námet, scenár a réžiu a tiež vydala rovnomennú knihu, na filmové plátno preniesla legendu. „To nie je pravdivý príbeh, nemá nič spoločné s pravdivým príbehom,“ dodala. V snímke sa však zmieňuje o takzvanej Kamaldulskej Biblii, prvom známom preklade celej Biblie do slovenčiny.

Film mal premiéru 29. júla, doteraz dosiahol viac ako 40-tisícovú návštevnosť. Ako dnes uviedli tvorcovia prostredníctvom sociálnej siete Facebook, česká premiéra filmu je predbežne naplánovaná na 13. októbra.

Snímku by mali premietať taktiež v Poľsku. Záujem o ňu prejavilo aj niekoľko festivalov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM