Webnoviny - Svet

Lekárne stále nemôžu žiadať o zásielkový výdaj

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Lekárne na Slovensku stále nemôžu žiadať o povolenie na zásielkový výdaj liekov a zdravotníckych pomôcok. Novela zákona, ktorá túto činnosť umožnila, pritom platí už od začiatku decembra minulého roka. Stále však chýba vyhláška určujúca požiadavky, ktoré musia lekárne splniť, ak chcú žiadať o povolenie na zásielkový výdaj. Pôvodne mala platiť už od začiatku tohto roka.

„Ministerstvo zdravotníctva SR stále nevydalo vykonávací predpis,“ uviedol pre agentúru SITA k problematike člen prezídia Slovenskej lekárnickej komory Peter Stanko. Túto informáciu potvrdil aj samotný rezort. Dôvodom odsunu účinnosti vyhlášky majú byť námietky pacientských organizácií. „Chceli sme im vyjsť v ústrety, preto sa ešte upravovali detaily. Vyhláška začne platiť až od marca,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Možnosť zásielkového výdaja liekov a zdravotníckych pomôcok je viazaná iba na verejnú lekáreň, ktorá však na takúto činnosť musí mať povolenie. To pritom dostane od vyššieho územného celku iba na základe posudku od Štátneho ústavu na kontrolu liečiv. No a práve ten stále čaká na konečné znenie vyhlášky.

Hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobriková pre agentúru SITA uviedla, že niektoré lekárne už telefonicky prejavili záujem o poskytovanie zásielkového výdaja. „Žiaľ, zatiaľ nevieme vyhovieť ich žiadosti,“ skonštatovala.

Záujem lekární o túto činnosť je však napriek tomu otázny. V Banskobystrickom samosprávnom kraji o ňom napríklad pochybujú. „V našom kraji sme zatiaľ nezaznamenali záujem o túto činnosť ani sa nepredpokladá, že nejaké lekárne požiadajú o rozšírenie o túto činnosť,“ vyhlásila Iveta Kureková z referátu vzťahov s verejnosťou tohto kraja.

Novelu zákona o liekoch, ktorá upravila zásielkový výdaj, schválil parlament na svojej minuloročnej septembrovej schôdzi. Zabraňuje v tejto činnosti subjektom, ktoré nemajú na zaobchádzanie s liekmi a zdravotníckymi pomôckami povolenie. Tým by sa malo zabezpečiť, že zasielané lieky a zdravotnícke pomôcky nebudú falšované. Zásielkový výdaj sa podľa nej týka iba medikamentov a pomôcok, ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis.

Rezort zdravotníctva krátko na to predložil aj návrh vyhlášky, ktorá stanovuje podrobnosti zásielkového výdaja. Určuje požiadavky, ktoré musia verejné lekárne splniť, ak chcú žiadať o povolenie. Ide napríklad o definovanie potrebných priestorov, spôsobu zverejnenia informácie o výdaji, spôsobu balenia zásielky a jej prepravy, ako aj spôsobu reklamácie. Pôvodne mala platiť od 1. januára 2010.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM