Bardejovský Reportér Ostatné športy

Len 17 ročný Bardejovčan je trojnásobným majstrom sveta.

Janko Velgos získal úspechy nielen na Slovensku, ale i v Čechách, Francúzsku Izraeli či Amerike.

Ilustračný obrázok k článku Len 17 ročný Bardejovčan je trojnásobným majstrom sveta.
Foto: Bardejovský Reportér / Zdroj: Bardejovský Reportér
Foto: Bardejovský Reportér / Zdroj: Bardejovský Reportér
Foto: Bardejovský Reportér / Zdroj: Bardejovský Reportér
Foto: Bardejovský Reportér / Zdroj: Bardejovský Reportér

Stretávame ich na ulici alebo v obchode. prejdeme okolo nich a ani netušíme, že sme práve stretli šampióna. Jedným z takých nenápadných ľudí je i mladý, len sedemnásťročný bardejovčan. Napriek mladému veku je okrem iného trojnásobným majstrom sveta v benčprese. O tejto disciplíne, o úspechoch a cieľoch sme sa porozprávali s Jankom Velgosom.

Si trojnásobným majstrom sveta v benčprese. Napriek svojmu mladému veku si získal veľké úspechy. Ako to vnímaš?

Áno, som trojnásobným majstrom sveta, štvornásobným majstrom európy, šesťnásobným majstrom Slovenska, Čiech, Poľska, Ukrajiny, majstrom Izraela, 3 x titul najsilnejší dorastenec na svete a titul Winer & Winers medzi mužmi na európskom šampionáte v Francúzsku. Za všetkými tými úspechmi je veľa ťažkej práce a driny na tréningoch, ktorú často nikto nevidí. Len ja a môj tréner. ** Vysvetli prosím laikom, čo to benčpres je?**

Je to asi najznámejší cvik v posilňovaní, tlak na rovnej lavici v ľahu. Činku, ktorá je umiestnená na stojanoch nad hlavou, prenesieme nad hrudník a urobíme s ňou pohyb dole a pri dotyku s hruďou ju vytlačíme späť smerom hore nad hrudník.

Úspechy si získal na Slovensku, ale i v Izraeli, Čechách i v ďalekej Amerike. Baví Ťa cestovanie a reprezentácia Slovenska?

Určite áno. Cestovanie je len taký menší bonus k tomu. Vidím vďaka športu veľa nových miest, krajín a spoznám aj veľa zaujímavých ľudí. ** Ako si sa ku benčpresu a športu vôbec dostal?**

Priviedol ma k nemu môj otec, ktorý dosiahol taktiež titul majstra sveta v drepe výkonom 405 kg. Je aj mojím trénerom.

Kým Tvoji rovesníci behajú za dievčatami, Ty musíš venovať veľa času tvrdému tréningu. Máš vôbec priestor na veci, ktorým sa venujú spolužiaci a kamaráti?

Priznám sa, že je to niekedy ťažké, lebo musím dodržiavať určité pravidlá a to nielen v treningovom procese, ale aj v škole a doma…. :-) Mám prísneho trénera, asi tak….

Čo by si chcel v živote dosiahnuť?

Dokončiť školu a pokračovať v štúdiu ďalej. V športe dosiahnuť také výkony, ako nikto iný na svete, čo sa mi už prakticky aj podarilo :-) . alebo ešte ich posunúť tak vysoko, aby boli dlho nedosiahnuteľné pre nikoho na svete….

Aký je Tvoj športový alebo ľudský vzor?

Mojím vzorom je môj otec….

Čo plánuješ do budúcna v športe?

Och, tak je toho veľa…….. :-) Nakoľko mám sedemnásť rokov a som najmladší na svete, ktorý zdvíha cez 340kg v tlaku na lavičke, cez 360kg v drepe a cez 270kg v mŕtvom ťahu, dostávam pozvánky na majstrovstvá rôznych krajín z celého sveta, ale všetko záleží od peňazí. V septembri ma čakajú dve veľké súťaže a to Mr. Olympia v Las Vegas /USA/, kde budem súťažíť medzi mužmi profesionálmi. A majstrovstvá sveta v Maďarsku, kde chcem obhájiť štvrtý krát titul majstra sveta za sebou. Mám splnenú kvalifikáciu na Arnold Clasic XPC FINAL 2019 – Ohio /USA/. Chystám sa prekročiť hranicu 350 kg v benchpresse a 1000kg v totali v trojboji, ako najmladší pretekár v celosvetovej histórií tohto športu.

Chcel by som sa poďakovať môjmu otcovi a trénerovi v jednej osobe, za všetok ten čas, na tréningoch, ktorý mi obetuje. Za odriekanie v súťažnej príprave, za skvelý sparing a všetku tú pomoc, ktorú od neho prijímam a pociťujem. Bez neho a mojej rodiny by som nikdy nič nedosiahol a nebol by som tam, kde som teraz.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM