Webnoviny - Svet

Lesníci vyzývajú k vytvoreniu nového ministerstva

WEBNOVINY.SK

Ján Mičovský Foto: SITA/Dušan Hein BRATISLAVA 24. augusta (WEBNOVINY) – Predstavitelia komunity lesníkov a ochrancov prírody, ktorých dnes prijal prezident Ivan Gašparovič, hlavu štátu vyzvali, aby trval na vytvorení nového rezortu, ktorý by obsiahol lesy, vodu a životné prostredie. Agentúru SITA o tom dnes informovalo tlačové oddelenie prezidentskej kancelárie.

„Náš názor bol veľmi jednoznačný. Cítime, že toto je pre lesníkov, ktorých zastupujeme istá šanca na návrat k tomu, čo bolo vždy prirodzenou podstatou lesníctva. Lesníci boli vždy ochranári a zároveň hospodárili v lese. Len sa to potom po stáročiach takejto práce rozdelilo,“ uviedol po stretnutí Ján Mičovský. Ako príklad uviedol stav po roku 1990 „ Na Slovensku vznikali rezorty životného prostredia, ktoré dokázali mnohokrát svoju neživotaschopnosť s tým, že mnohé veci, ktoré sa mali riešiť promptne sa neriešili kvôli tomu, že vznikali tzv. zákopové vojny medzi ministerstvom životného prostredia a inými ministerstvami, konkrétne pôdohospodárstva,“ vysvetlil. Prezidentská kancelária ďalej informovala, že podľa odbornej verejnosti, ktorá sa profesionálne venuje lesníctvu a ochrane prírody, jediná cesta ako odstrániť dlhodobo neriešené zásadné rozpory medzi ochranou prírody, lesníctvom a vodným hospodárstvom je vznik nového rezortu, ktorý bude mať na starosti lesy, vodu a životné prostredie.

Myšlienku vzniku nového rezortu životného prostredia, lesov a vody predstavil Gašparovič v uplynulých dňoch. Na podpis hlavy štátu čaká novela kompetenčného zákona, ktorou nová vláda obnovuje ministerstvo životného prostredia ako samostatný rezort. O zániku MŽP rozhodol kabinet premiéra Roberta Fica začiatkom tohto roka. Prezident vtedy návrh po niekoľkých dňoch bez výhrad podpísal.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM