Rôzne

Letecké dni na Sliači s veľkým lákadlom. Predvedie sa aj majster sveta adrenalínových pretekov

Majster sveta Red Bull Air Race mieri na SIAF aj so svojou trofejou. Pozrite, na čo všetko sa môžete tešiť!

Ilustračný obrázok k článku Letecké dni na Sliači s veľkým lákadlom. Predvedie sa aj majster sveta adrenalínových pretekov
16
Galéria
Zdroj: TASR

Vynikajúci český akrobatický pilot, šampión a úradujúci majster sveta adrenalínových pretekov Red Bull Air Race Martin Šonka prijal pozvanie aj na Medzinárodné letecké dni SIAF 2019. Nielenže návštevníkom počas víkendu 3. a 4. augusta predvedie, čo jeho lietadlo dokáže, ale na autogramiádu prinesie aj svoju trofej majstra sveta. Z Českej republiky okrem neho na Sliač už tradične dorazia aj zástupcovia Vzdušných síl Armády ČR. Informovala o tom Zdenka Marhefková z mediálneho tímu SIAF.

„Majstra sveta Red Bull Air Race pre rok 2018 Martina Šonku mohli fanúšikovia letectva stretnúť na Slovensku už v máji na Festivale letectva v Piešťanoch. Člen českej akrobatickej reprezentácie v kategórii „Unlimited“ a bývalý vojenský pilot lietadla JAS-39 Gripen ukáže, čo všetko jeho akrobatický špeciál Extra 300 dokáže. Tešiť sa môžeme na predvádzanie minimálnej a maximálnej rýchlosti, rotáciu okolo všetkých troch osí, cúvanie i visenie na vrtuli,“ pokračovala.

Ako ďalej uviedla, na Leteckej základni Sliač sa predstavia v letovej ukážke aj dve české vojenské lietadlá L-159 ALCA. Ich schopnosti predvedú display piloti Michal a Aleš. „Tento rok majú naplánovaných 10 vystúpení (okrem Slovenska napríklad v Anglicku, Litve či v Belgicku). Na Sliači uvidíme atraktívne letové vystúpenie, počas ktorého dvojica v malej výške predvedie manévre pri útoku na pozemný cieľ. Zaujímavosťou je, že začiatkom júna tohto roku získali za toto číslo na leteckom dni na základni RAF v anglickom Cosforde ocenenie za najprecíznejšie odlietanú letovú ukážku s dodržaním všetkých bezpečnostných pravidiel. Obsahom ukážky “Prepad letiska” je letecký úder na pozemné ciele, doplnený o pyrotechnické efekty na zemi. Ide o kombináciu manévrov dvojice vo vzduchu (kde max. preťaženie dosahuje 6 až 7G) a výbuchov na zemi tak, aby toto vystúpenie bolo atraktívne pre divákov,“ dodala Marhefková.

Na SIAF-e však budeme môcť v podaní českých vojenských pilotov tradične obdivovať aj štandardné letové ukážky manévrovacích možností vrtuľníkov Mi171 a Mi-24/35.ä

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery z minuloročného SIAF-u!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Prvý deň Medzinárodných leteckých dní SIAF 2018
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM