Webnoviny - Svet

Letecký a obranný priemysel čaká priaznivý vývoj

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. februára (WEBNOVINY) – Svetový letecký a obranný priemysel môže v roku 2010 očakávať priaznivý vývoj. Počet objednávok nových komerčných lietadiel prekročí podľa odhadov 800 kusov a zvráti tak prudký pokles výroby lietadiel z minulého roku. Jedným z hlavných dodávateľov komerčných lietadiel by sa v najbližších 20 rokoch mohla stať Čína. Uvádza to nová správa poradenskej spoločnosti Deloitte s názvom „Kompas 2010 – globálne vyhliadky leteckého a obranného priemyslu“.

Nové možnosti rastu pre predaj výrobkov a služieb v spomínaných sektoroch predpovedajú odborníci Deloitte najmä v Ázii. Európsky letecký priemysel naopak dospel do situácie, z ktorej ďalší smer vývoja nie je zatiaľ možné presne určiť. V leteckom obrannom priemysle v regióne strednej Európy sa očakáva ďalšia konsolidácia výrobcov. Podľa správy bude jedným z hlavných trendov v tomto roku zvyšovanie aktivity vo sfére fúzií a akvizícií. Očakávajú sa častejšie konsolidácie popredných dodávateľov s menej známymi výrobcami a poskytovateľmi služieb.

Známky zlepšenia sú viditeľné aj vo výrobe prúdových lietadiel a nové požiadavky na inovačné technológie v oblasti kybernetickej bezpečnosti, inteligencie, kontroly a dohľadu, prieskumných letov, diaľkovo ovládaných dopravných prostriedkov a dátových fúzií pravdepodobne dosť zamestnajú aj spoločnosti z obranného priemyslu. "Tento rok možno v globálnom sektore letectva a obranného priemyslu postrehnúť opatrnosť aj mierny optimizmus,“ hovorí špecialista na letecký a obranný priemysel z globálnej skupiny firmy DTT pre výrobné odvetvie Tom Captain. Vlaňajší rok podľa všetkého predstavoval dno súčasného ekonomického cyklu a nová dekáda má priniesť na trh nové príležitosti.

"V poslednom období sme aj na Slovensku zaznamenali intenzívny záujem ázijských investorov podporiť projekty v oblasti logistiky a intermodálnych terminálov najmä s cieľom vytvoriť dopravný koridor z Ázie do Európy,“ uviedol riaditeľ oddelenia consultingu spoločnosti Deloitte Slovensko Ivan Lužica.

Pozornosť obranného priemyslu ďalej priťahuje India, ktorá má rozpočet určený na zabezpečenie obranných potrieb zvýšiť do roku 2012 o celých 45 mld. USD. Európske a americké spoločnosti pôsobiace v leteckom priemysle považujú Indiu nielen za kľúčový trh, ale aj za potenciálneho výrobného partnera. Hoci Japonsko očakáva len mierne zvýšenie výroby dielov pre komerčné letecké odvetvie a žiadne výrazné zvyšovanie obranných rozpočtov, stabilný dlhodobý rast tohto sektoru v pevninskej Ázii bude pravdepodobne prínosom aj pre Japonsko.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM