Webnoviny - Svet

Letisko a Vážny rokujú s ázijskými aerolíniami

WEBNOVINY.SK

ilustračné foto SITA/AP

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Ministerstvo dopravy sa snaží pomôcť bratislavskému letisku zmierniť pokles cestujúcich. Minister dopravy Ľubomír Vážny po stredajšom rokovaní vlády povedal, že tento problém riešia na viacerých úrovniach, s rôznymi dopravcami. Letisko a čiastočne aj minister rokujú najmä s ázijskými leteckými spoločnosťami China Airlines, Korea Airlines, Vietnam Airlines, ale aj s inými miestnymi aerolíniami.

Podľa Vážneho je v súčasnosti ťažké povedať, či nový terminál na letisku v Bratislave nebude poloprázdny. Letisko, ktoré pred krízou praskalo vo švíkoch a v roku 2008 vybavilo rekordných 2,2 mil. cestujúcich, nový terminál potrebuje. A to napriek vlaňajšiemu poklesu pasažierov o 23 % na 1,7 mil. osôb, približne rovnaký počet cestujúcich by malo vybaviť aj v tomto roku. Nový terminál by mal byť podľa ministra dopravy hotový v máji tohto roka.

Bratislavské letisko pre zníženie počtu cestujúcich zaviedlo štvordňový pracovný týždeň pre zhruba 130 zamestnancov. Za deň, ktorý zostanú doma, majú dostávať ako náhradu 60 % mzdy. Toto opatrenie má platiť do konca mája. Letisko znížilo počet zamestnancov v pracovnom pomere na terajších 614. Začiatkom decembra ich bolo 630, čo bolo medziročne menej o 10 %, resp. o 70 pracovníkov. Keďže v tomto roku letisko neočakáva výraznú zmenu v počte vybavených cestujúcich, zvažuje ďalšie znižovanie počtu zamestnancov, nie však hromadné prepúšťanie. Letisko plánuje tiež technické vylepšenia či racionalizačné opatrenia.

Prioritou bratislavského letiska v tomto roku ostáva dostavba a otvorenie prvej časti nového odletového terminálu. Prevádzka by sa mala doňho presťahovať začiatkom letnej sezóny, v máji alebo júni. Zároveň sa letisko bude snažiť prilákať ďalších nových dopravcov a naďalej rozširovať sieť destinácií a frekvenciu letov do už existujúcich cieľov. Väčší počet liniek na letisku však automaticky nezaručuje rast počtu cestujúcich.

Bratislavské letisko v roku 2010 očakáva stabilizáciu výkonov na úrovni roku 2009. Počet dopravcov na letisku rozšíri v máji tohto roka poľská letecká spoločnosť LOT na linke Varšava – Bratislava. Tá umožní cestujúcim predovšetkým väčšiu variabilitu a širší výber prestupných spojení. Pozitívnym prínosom predovšetkým pre dovolenkárov by mal byť i vstup renomovaného českého charterového dopravcu Travel Service na slovenský trh, ktorý bude na letisku pôsobiť v oblasti charterovej dopravy.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 282,469 mil. eur. Spoločnosť je vo vlastníctve štátu, keď Fond národného majetku spravuje 66 % akcií a ministerstvo dopravy 34 % akcií.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM