Správy Regióny Zo Slovenska

Letná sezóna v Tatrách je otvorená: Tešiť sa môžeme na množstvo podujatí

Letnú turistickú sezónu otvorili už aj Tatranci, a to tradične, symbolickým odomknutím hladiny Štrbského Plesa. Počas leta je pripravených množstvo zaujímavých akcií v rámci celých Tatier.

Ilustračný obrázok k článku Letná sezóna v Tatrách je otvorená: Tešiť sa môžeme na množstvo podujatí
Zdroj: TASR

Starosta Štrby Michal Sýkora verí, že tohtoročná letná sezóna bude minimálne tak úspešná ako vlaňajšia, skôr ale očakáva, že vďaka titulu top destinácia od Lonely Planet zavíta do regiónu ešte viac turistov.

„Každý víkend sa bude niečo diať, či už tu na Štrbskom Plese alebo dole v dedine, pripravili sme množstvo podujatí. Okrem toho rozmiestnime na Štrbskom Plese ďalšie drevené sochy, ktoré vytvorili na minuloročnom sympóziu, a ktoré spestria prechádzku okolo jazera. Umelecké sympózium sa uskutoční aj tento rok,“ priblížil starosta.

Návštevníci sa môžu tešiť napríklad aj na Benátsku noc či športové podujatie Svište na plese. Na Štrbskom Plese v piatok okrem symbolického odomknutia hladiny uviedli do života aj dve nové knižky – Tatry Vysoké, Belianske, Západné a Tatry pre deti. Starosta prezradil, že v pláne majú vydať ďalšiu publikáciu, ktorá bude venovaná Jozefovi Szentiványimu. Výrazne sa zaslúžil o rozvoj tejto tatranskej osady a tiež o budovanie železnice, čo významne ovplyvnilo cestovný ruch v regióne.

Tradičným večerným stretnutím pri Kyselke v piatok zároveň štartujú sezónu aj v meste Vysoké Tatry. „Diváci sa môžu tešiť na premiéru divadelnej scénky, ktorá vznikla na motívy povesti Antona Mareca a vzťahuje sa priamo k tatranskej minerálke. Priestor dostanú tiež zástupcovia tatranskej duchovnej obce, ktorí privítajú leto posvätením prameňa. Hudobnú zložku zabezpečí sólista opery Štátneho divadla Košice Marián Lukáč,“ priblížil vedúci oddelenia kultúry a športu Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Ján Bendík.

Dodal, že v sobotu 15. júna začne otváracím koncertom Tatranské kultúrne leto, v areáli Kúpeľov Nový Smokovec sa okrem iných predstaví Szidi Tobias so sprievodnou kapelou. „Nedeľa 16. júna bude zvláštna tým, že po prvý raz sa uskutočnia dve akcie v jeden deň a na dvoch rôznych miestach. Dopoludnie môžu stráviť rodiny s deťmi vo veľmi peknom prírodnom prostredí jazdeckého areálu v Tatranskej Lomnici v spoločnosti najlepších koscov Slovenska. Uskutoční sa tam 5. kolo Slovenskej ligy v kosení ručnou kosou. Od 13. hodiny popoludní sa program presunie do lomnického mestského parku, kde sa začne Tatranský juniáles s tradičnou programovou štruktúrou,“ konkretizoval Bendík.

Pri prvých podujatiach TKL mysleli organizátori aj na životné prostredie. V stánkoch s občerstvením – najmä v hlavnom z nich, budú použité ekologické materiály. Tejto iniciatívy sa zhostilo občianske združenie Tatranský parlament, ktoré bude dohliadať nad dodržiavaním celkového poriadku a zároveň spolupracovať s predajcami. „Členovia Tatranského parlamentu budú fungovať ako taká ekologická občianska hliadka,“ zdôraznil Bendík. Na záver dodal, že dramaturgia tohto ročníka seriálu hudby, filmu a divadla ponúkne vystúpenia mnohých umelcov z rôznych kútov Slovenska, ale aj z Poľska, Ukrajiny, Českej republiky a Nemecka.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM