Webnoviny - Svet

LÍBYA: Švajčiarsky podnikateľ opustil ambasádu

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA, AP

DAUHA 22. februára (WEBNOVINY) – Jeden z dvoch švajčiarskych podnikateľov, ktorí sa ukrývali na švajčiarskom veľvyslanectve v Tripolise, opustil areál ambasády a v sprievode bezpečnostných jednotiek odišiel na letisko, aby odcestoval z krajiny. Švajčiar Rashid Hamdani môže podľa Tripolisu bez problémov opustiť krajinu. Britskú BBC o tom informovali svedkovia.

Líbya v pondelok oficiálne vyzvala švajčiarskych diplomatov, aby jej vydali druhého švajčiarskeho obchodníka Maxa Göldiho, ktorý je obvinený z ilegálnych obchodných aktivít. Jeho právnik neskôr médiá informoval, že Göldi sa vzdá sám. Doteraz sa tak podľa tamojších zdrojov nestalo. Polícia po uplynutí ultimáta o 12:00 miestneho času obkľúčila švajčiarsky konzulát a ministerstvo zahraničných vecí veľvyslanectvo varovalo, že pokiaľ neuposlúchne jeho výzvu, vláda zakročí.

Maxovi Göldimu skrátil líbyjský odvolací súd pôvodný 16-mesačný trest na štyri mesiace. Švajčiarskeho podnikateľa a jeho kolegu Rashida Hamdaniho odsúdili za to, že prekročili lehotu platnosti víz a v krajine vykonávali ilegálne obchodné aktivity. Hamdanimu trest už v januári znížili a neskôr ho zbavili obvinení.

Vzťahy medzi Líbyou a Švajčiarskom sú napäté od krátkeho zadržania Hannibala Kaddáfího, syna líbyjského lídra Muammara v lete 2008 v Ženeve. Kaddáfího syna a jeho manželku obvinili zo zlého zaobchádzania s dvoma zamestnancami hotela. Následne Líbya zatkla dvoch švajčiarskych podnikateľov a postavila ich pred súd.

Švajčiarsko reagovalo zakázaním vstupu 188 vysokopos­taveným Líbyjčanom do Švajčiarska. Podľa líbyjských médií zákaz sa týka líbyjského lídra Muammara al-Kaddáfího a jeho rodiny. Ako odpoveď Líbya neudelí obyvateľom Schengenu vstupné víza. Európska únia označila jednostranné rozhodnutie Líbye za poľutovaniahodné a ohlásila zavedenie „adekvátnych opatrení“. Do schengenského priestoru patrí okrem 22 krajín EÚ aj Švajčiarsko, Nórsko a Island.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM