Webnoviny - Svet

Lídri eurozóny sa dohodli na pomoci Grécku

WEBNOVINY.SK

summit v BruseliFoto: SITABRUSEL 11. februára (WEBNOVINY) – Niekoľko kľúčových predstaviteľov eurozóny sa dohodlo na pomoci zadlženému Grécku, povedal vo štvrtok predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. „Došlo k dohode o situácii v Grécku,“ povedal Van Rompuy novinárom.

K dohode došlo na rokovaní, na ktorom sa zúčastnili Van Rompuy, predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, nemecká kancelárka Angela Merkelová, šéf Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet a grécky premiér George Papandreou. Prítomní boli aj španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero a predseda skupiny ministrov financií eurozóny Eurogroup Jean-Claude Juncker.

Poľský premiér Donald Tusk krátko predtým novinárom povedal, že pomoc Grécku bude pravdepodobne vo forme pôžičiek. „Mohli by to byť dobrovoľné pôžičky od členských krajín. Zdá sa to ako najlepšia možnosť,“ povedal Tusk. Španielsky zdroj pre agentúru Reuters povedal, že podrobnosti pomoci sa dohodnú najneskôr v utorok, kedy sa má uskutočniť rokovanie ministrov financií EÚ. Všeobecná predstava je taká, že pôjde o širokú európsku pomoc, ale poskytnú ju predovšetkým krajiny eurozóny, povedal zdroj.

SITA/Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM