Webnoviny - Svet

Lídri G8 sa dohodli na konsolidácii verejných financií

WEBNOVINY.SK

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ruský prezident Dmitrij Medvedev a kanadský premiér Stephen Harper na summite G8 vo Francúzsku.Foto: SITA/APDEAUVILLE 27. mája (WEBNOVINY) – Lídri najvplyvnejších ekonomík sveta združených v organizácii G8 sa na schôdzke vo Francúzsku zhodli na tom, že globálne ekonomické zotavovanie sa stáva čoraz viac udržateľné, hoci vyššie ceny komodít brzdia ďalší rast. V komuniké pripravenom na záver dvojdňového summitu, ktorého kópiu v piatok získala agentúra Reuters, sa európske krajiny, USA a Japonsko dohodli na tom, že zabezpečia udržateľnosť stavu svojich verejných financií.

„Globálne zotavovanie naberá na sile a je čoraz viac udržateľné. Riziká však zostávajú a problémom sú stále domáce aj vonkajšie nerovnováhy,“ konštatuje komuniké. „Prudké zvýšenie cien komodít a ich prehnaná volatilita predstavujú významnú brzdu zotavovania. V tomto kontexte sme sa zhodli, že sa naďalej budeme sústreďovať na kroky potrebné na to, aby sa zlepšila udržateľnosť stavu verejných financií s cieľom posilniť zotavovanie a podporiť zamestnanosť, zmenšiť riziká a zabezpečiť silný, udržateľný a vyrovnaný rast, a to aj prostredníctvom štrukturálnych reforiem,“ uvádza G8.

Európa prijala široký balíček opatrení na riešenie dlhovej krízy, ktorej čelí niekoľko krajín, a bude pokračovať v odhodlanom riešení situácie a snažiť sa o fiškálnu konsolidáciu zároveň so štrukturálnymi reformami na podporu rastu, uvádza komuniké. „USA prijmú jasný a dôveryhodný rámec strednodobej fiškálnej konsolidácie, ktorý bude v súlade s tvorbou pracovných miest a ekonomickým rastom. Japonská vláda bude zároveň poskytovať zdroje na rekonštrukciu po živelnej pohrome a riešiť problém udržateľnosti verejných financií,“ vyhlásili lídri G8.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM