Správy

Lídri koaličných strán na stretnutí: Hovoria o vypovedaní koaličnej zmluvy

Lídri koaličných strán Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár sa zišli na koaličnej rade v hoteli Bôrik v Bratislave, kde hovoria o Dankovom vypovedaní koaličnej zmluvy.

Ilustračný obrázok k článku Lídri koaličných strán na stretnutí: Hovoria o vypovedaní koaličnej zmluvy
Zdroj: TASR

Pri príchode novinárom prakticky nič nepovedali. Premiér Fico len odkázal novinárom na ich otázky, že sú trápni. Bugár medzi novinárov neprišiel. Danko na otázky neodpovedal, stanovisko poskytol po predsedníctve SNS.

Povedal, že nevie, ako sa vyvinie situácia v koalícii. Je však podľa neho dôležité, aby sa medzi koaličných partnerov vrátila elementárna úcta. Podľa Danka je dôležité, aby si koaliční partneri určili priority, najmä v sociálnej oblasti. Predseda SNS je presvedčený, že bez „absolútnej“ revízie koaličnej zmluvy nemôže koalícia ďalej fungovať.

Vypovedanie koaličnej zmluvy Danko oznámil v pondelok listom cez médiá. Premiér Fico v reakcii na tento krok zvolal nadnes rokovanie koaličných partnerov. Dankov krok označil za „absurdný“, nevnáša podľa neho do spoločnosti pokoj a stabilitu.

V pondelok (7.8.) večer rokoval aj Most-Híd a Smer-SD. Bugárovci chcú počuť od Danka, čo chce v koaličnej zmluve zmeniť. V Smere-SD hovorili, že sú za stabilitu, ale údajne už nechcú Dankovi ustupovať.

Predseda SNS ako dôvod vypovedania koaličnej zmluvy uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii. Šéf národniarov navrhol koaličným partnerom rokovania o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM