Správy

Lídri koaličných strán rozhodli: Platy učiteľov porastú zatiaľ len o 6 percent

Lídri vládnych strán Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) berú na vedomie rozhodnutie školských odborárov nepodpísať memorandum o sociálnom zmieri.

Ilustračný obrázok k článku Lídri koaličných strán rozhodli: Platy učiteľov porastú zatiaľ len o 6 percent
Zdroj: TASR

Memorandom bolo podmienené zvyšovanie tarifných platov učiteľov spolu o 26,25 percenta do januára 2020. Vláda preto platy učiteľov upraví len o prvých plánovaných šesť percent, pričom garancie ďalšieho zvyšovania nie sú.

Ako povedal Fico, keďže odborári ponuku vlády na historické zvyšovanie platov odmietli, tá môže urobiť len prvý krok. Čo bude ďalej, nevie. Základom na ďalšie rokovanie má byť podľa jeho slov záväzok z programového vyhlásenia vlády, súčasná ponuka bola nad jeho rámec. Koalícia preto očakávala, že jej prijatie bude sprevádzané aj sociálnym zmierom v platových otázkach učiteľov, vysvetlil Fico.

Predseda vlády už skôr avizoval, že pri nepodpísaní memoranda predstaviteľmi školských odborov sa bude pri zvyšovaní platov učiteľov postupovať podľa programového vyhlásenia. Školskí odborári sa však rozhodli nepodpísať memorandum, ktoré malo zaručiť sociálny zmier až do roku 2020. Odmietli sa totiž vzdať svojho ústavného práva každoročne kolektívne vyjednávať o možnosti dohodnúť lepšie pracovné a platové podmienky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM