han Rôzne

LIEČBA pacientov na covid stojí DESIATKY miliónov: Na očkovaných sa minie len ZLOMOK

Premiér Eduard Heger (OĽANO) a aj ministerstvo zdravotníctva uviedlo, aké vysoké sú náklady na liečbu hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku LIEČBA pacientov na covid stojí DESIATKY miliónov: Na očkovaných sa minie len ZLOMOK
Zdroj: TASR/AP

Od 1. septembra do 28. novembra to bolo takmer 40 miliónov eur, z toho 37,5 milióna eur bola liečba hospitalizovaných nezaočkovaných pacientov. Informuje o tom rezort zdravotníctva na sociálnej sieti.

„Liečba pacientov, ktorí nie sú zaočkovaní je v drvivej väčšine prípadov náročnejšia, dlhšia, vyžaduje si viac pracovných síl zdravotníkov a teda aj drahšia. Zaočkovaní pacienti majú spravidla ľahší priebeh, ich hospitalizácia je kratšia a vyžadujú si menej náročnú liečbu,“ informuje ministerstvo zdravotníctva.

Pridal sa aj Heger

Premiér o tom hovoril v pléne Národnej rady (NR) SR počas hodiny otázok. Pridal aj niekoľko viet o zbytočných úmrtiach a zdravotných následkoch. Podčiarkol, že zaočkovaní sú viac chránení pred novým koronavírusom a aj ho menej šíria.

„Nikto vo vláde nedelí ľudí na očkovaných a neočkovaných. Na očkovaných a neočkovaných ich delí COVID-19. COVID si vyberá za obete nezaočkovaných, pretože tí nie sú chránení. Je to úplne prirodzené. Keď pôjdete do dažďa a nebudete mať nič, zmoknete ako myš. Keď budete mať dáždnik alebo pršiplášť, tak vás to, samozrejme, ochráni,“ uviedol Heger.

Poukázal pritom na štatistiky a na výrazný podiel nezaočkovaných ľudí na číslach nakazených. Doplnil, že zo všetkých hospitalizovaných je viac ako 80 percent nezaočkovaných a na umelej pľúcnej ventilácii je vyše 90 percent nezaočkovaných pacientov.

A čo kostoly?

Na otázku nezaradeného poslanca Štefana Kuffu o otvorení kostolov premiér reagoval tým, že akonáhle začnú klesať počty hospitalizovaných a nápor na nemocnice sa zmierni, príde k uvoľňovaniu, ktoré sa bude týkať zaočkovaných. Argumentuje tým, že sú výrazne viac chránení a výrazne menej z nich končí v nemocniciach.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM