Tomáš Batiz Rôzne Zo Slovenska

Liečiteľka Katka z Liptova: V ktorej doline najradšej zbiera liečivé bylinky?

Vo svojej zbierke má viac ako sto receptov, ktoré vraj pomôžu každému. Podľa Katky, chce práve príroda ľuďom pomáhať.

Ilustračný obrázok k článku Liečiteľka Katka z Liptova: V ktorej doline najradšej zbiera liečivé bylinky?
Zdroj: Dnes24.sk

Bylinkárka Katka z Liptovského Hrádku sa liečiteľstvu venuje prakticky od malička. Ako sama povedala, v minulosti to bola viac-menej samozrejmosťou, že každá dedina mala niekoho, kto pomocou byliniek pomáhal druhým. „Od malička ma to bavilo. Teraz tomu môže byť už skoro 40 rokov, čo sa bylinárstvu venujem,“ poznamenala.

Metropola Liptova je predovšetkým známa svojimi horami a krásnou prírodou. Práve jej čistota je zdrojom zdravých a úžitkových byliniek. Stačí nám zájsť pár kilometrov za mesto, kde si môžeme spojiť príjemnú prechádzku práve so zbieraním liečivých byliniek.

„Ja osobne veľmi rada chodím do Račkovej doliny, pretože sú tam miesta, kde sú naozaj veľmi čisté bylinky. Dá sa nájsť všade, dôležité je ich zbierať ďaleko od civilizácie a priamo v prírode,“ vysvetľuje bylinkárka Katka.

Račkova dolina je na Liptove pomerne známa. Nachádza sa v Západných Tatrách a jej dĺžka je zhruba 5 kilometrov. Cez celú dolinu vedie žltá turistická značka – od Nižnej lúky po Račkovo sedlo.

Ako ale dodala Katka, Liptov je vo všeobecnosti bohatý na rôzne druhy zdravých byliniek. „Nájdeme tu skoro všetko. Nie je tu iba imelo a cesnak medvedí. Okrem toho by som povedala, že ostatného tu je dostatok.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM