Barbara Dallosová Recept na dnes

Liečivé, voňavé a chutné: Originálne žiarske recepty z bazy, poznáte lepšie?

Baza čierna je univerzálny zázrak z prírody, ktorý je obľúbený pre svoju liečivú silu i využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Žiarčania. My sme zisťovali, ako ju najradšej pripravujú. Niektoré recepty by vám asi ani nenapadli :)

Ilustračný obrázok k článku Liečivé, voňavé a chutné: Originálne žiarske recepty z bazy, poznáte lepšie?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Baza čierna je krík, ktorý nájdete u nás rásť v záhradách, v okolí hrádze, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. O tom, kde si môžete natrhať bazu v Žiari nad Hronom a okolí sme vás už informovali v článku – Chutný zázrak z prírody menom baza: Viete, kde si ju v okolí Žiaru zadarmo nazbierať?

Baza sa používa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody.

Svieži letný dezert

Medzi najjednoduchšie, no najobľúbenejšie dobroty z bazy čiernej patrí sirup. ,,Bazu sami nezbierame, ale máme so známymi, ktorý majú pri lutilskom potoku záhradku, dohodnutý výhodný barter. Oni vždy nazbierajú a donesú, a ja varím sirup, z ktorého sa im potom vždy ujde," hovorí o výmennej dohode Žiarčanka Veronika. Jej recept na sirup je ozvláštnený sviežou limetkou a mätou.

,,Kvety bazy dáme do vody a odšťavíme do nej zotri limetky. Potom pridáme pár lístkov mäty, ktoré predtým pomrvíme v prstoch, aby pustili chuť a vôňu. Premiešanú zmes necháme odstáť aspoň celú noc. Potom všetko scedíme, pridáme cukor a dáme variť na nejakých 15 minút. Na záver pridáme kyselinu citrónovú. My zvykneme robiť viac a do zásoby, takže dávam sirup sterilizovať na nejakých 25 minút. Kolieska limetky potom dobre vyzerajú aj nakrájané v džbáne hotového nápoja," prezrádza svoj recept Veronika.

Podľa Veroniky je bazový sirup nevyhnutnou ingredienciou na leto. V jej kuchyni si nájde uplatnenie nielen vo forme osviežujúceho pitia. ,,Moje deti si zvyknú robiť taký svieži letný dezert, že hustým bazovým sirupom polejú citrónovú zmrzlinu a na to si dajú ešte lístok mäty. Vyzerá aj chutí to super," pridáva špeciálny tip Veronika.

Bazový alkoholický drink

,,Moja mama robievala z bazy aj džem, ale to bolo myslím z plodov. Viem, kvety ľudia aj vyprážajú, ale na to som si nikdy netrúfla. To by sa asi v našej mäsožravej domácnosti neujalo, u nás sa ohŕňa nosom aj nad vyprážaným karfiolom," hovorí Jana a dodáva, že suší bazové kvety len na čaj, čo je síce klasika, ale za to nesmrteľná.

Baza čierna, konkrétne sirup z nej, našiel využitie aj u Žiarčanky Kristíny. A to úplnou náhodou. ,,Vodka, sprite a bazový sirup. Pili sme to takto s partiou minulý rok na grilovačke. Prišli sme na to len náhodou, niekto videl bazový sirup a tak si ho tam prilial. Samozrejme, len trochu. Bol to taký sladký ženský drink. Odvtedy sme to už nepili, ale vtedy nám to chutilo," smeje sa Kristína.

Čítajte tiež:

Ako najlepšie vyrobiť domáci sirup z bazy

Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM