Správy Zo zahraničia

Lieková agentúra VARUJE: Vakcíny proti covidu môžu spôsobiť silnú menštruáciu

Špecialisti Európskej agentúry pre lieky (EMA) v piatok varovali, že niektoré vakcíny proti ochoreniu COVID-19 môžu spôsobiť silné menštruačné krvácanie.

Ilustračný obrázok k článku Lieková agentúra VARUJE: Vakcíny proti covidu môžu spôsobiť silnú menštruáciu
Zdroj: TASR/AP

Experti preto odporučili, aby tieto prejavy boli pridané na zoznam možných vedľajších účinkov vakcín. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Silné menštruačné krvácanie

EMA v stanovisku uviedla, že prípady silného menštruačného krvácania boli hlásené po prvej, druhej a posilňovacej dávke očkovacej látky Comirnaty (konzorcia Pfizer/BioNTech) a vakcíny Spikevax (od firmy Moderna).

Po preskúmaní údajov experti dospeli k záveru, že „existuje prinajmenšom primeraná pravdepodobnosť, že výskyt silného menštruačného krvácania je v príčinnej súvislosti s týmito vakcínami“.

Odborníci preto odporučili, aby bola silná menštruácia pridaná do informácií k použitiu oboch týchto covidových vakcín využívajúcich technológiu mRNA.

EMA ďalej uviedla, že neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by naznačoval, že by menštruačné problémy nahlásené u niektorých ľudí mali nejaký vplyv na reprodukciu a plodnosť.

Výhody nad rizikami

EMA v stanovisku zároveň zdôraznila, že výhody zaočkovania týmito vakcínami výrazne prevažujú nad rizikami. Po tom, ako sa objavili prvé správy o zmenách menštruačného cyklu u niektorých žien po očkovaní, boli na národnej aj európskej úrovni hlásené prípady silného menštruačného krvácania, píše AFP.

Francúzska Národná agentúra pre bezpečnosť liekov (ANSM) začala v júli získavať od žien informácie o menštruačných problémoch a svoje zistenia odovzdala Európskej agentúre pre lieky.

Väčšinou krátkodobé zmeny menštruačného cyklu sa objavili po očkovaní, no priame prepojenie s proticovidovými vakcínami sa dosiaľ nepotvrdilo.

Väčšinou šlo o „nezávažné“ symptómy vrátane nepravidelných menštruácií alebo krvácania, ktoré bolo silnejšie alebo slabšie než zvyčajne.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM