Webnoviny - Svet

Lipšic chce obnoviť letecký park Letky MV

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Ľudovít Vaniher POPRAD 20. augusta (WEBNOVINY) – Minister vnútra Daniel Lipšic plánuje v blízkej budúcnosti obnoviť zastaraný letecký park Letky ministerstva vnútra, ktorý slúži aj na pomoc hasičom, pátracie akcie alebo na ochranu východnej hranice. Prenajímanie súkromných vrtuľníkov na stráženie východnej hranice Slovenska je podľa Lipšica dlhodobo neakceptovateľný stav. „Môžeme hovoriť o rôznych formách lízingu, pretože budúci rok nebude hojný rok pre krízu, ale musíme vedieť zabezpečiť základné funkcie a nájsť aj finančné formy, aby sme vedeli v dohľadnom čase skompletizovať letku tak, aby mohla reálne slúžiť záchranným prácam,“ povedal minister vnútra dnes vo Vysokých Tatrách. Minister uvažuje o zaobstaraní aj menších vrtuľníkov, ktoré sa dokážu bez problémov pohybovať aj v tatranských dolinách pri rôznych záchranných a pátracích akciách.

Minister vnútra si počas dvojdňovej návštevy Popradu a Vysokých Tatier pozrel z vrtuľníka lesy Tatranského národného parku napadnuté lykožrútom ako povedal „nie z dôvodu ekologického, ale hrozí tu veľké riziko požiarov.“ V prípade lesného požiaru v Tatrách sú potenciálne ohrozené aj ľudské životy. Jedno z preventívnych opatrení na zníženie požiarneho rizika je podľa Lipšica vytvorenie ochranných pásiem od lesa v blízkosti ľudských obydlí.

K zlepšeniu práce hasičov a zrýchleniu zásahu aj v prípade lesného požiaru mala už od júna slúžiť nová hasičská stanica v Starom Smokovci. Tú pár dní pred parlamentnými voľbami slávnostne otváral predchádzajúci minister vnútra. Nová hasičská stanica však doteraz nefunguje. „Predbežná dohoda je, že by mala začať fungovať v septembri,“ povedal Lipšic. Dôvodom meškania spustenia hasičskej stanice v Starom Smokovci do prevádzky je podľa ministra skutočnosť, že stanica nemá vnútorné zariadenie.

Pozornosť chce Lipšic venovať aj Horskej záchrannej službe, ktorá potrebuje doplniť technické vybavenie. „Nemôžeme si dovoliť, aby sme neinvestovali do zlepšenia výstroja horskej služby a potom mali niekoľkoročný dlh,“ uviedol Lipšic.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM