Rastislav Búgel Regióny

Lipšic ku kauze bielenia údajov v nemocnici: Do úvahy pripadá aj mimoriadna schôdza v Národnej rade!

Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic chce na budúcej schôdzi Národnej rady SR predložiť návrh, aby ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská predložila informáciu o riešení kauzy bielenia údajov v zdravotnej dokumentácii pacienta vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Lipšic ku kauze bielenia údajov v nemocnici: Do úvahy pripadá aj mimoriadna schôdza v Národnej rade!
Zdroj: Dnes24.sk

Prednostka detskej kliniky a vtedajšia námestníčka riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť Alena Ďurišová v karte malého pacienta zabielila údaj o nežiaducej reakcii po podaní lieku. Zákon vymazanie údajov zo zdravotnej karty neumožňuje. Krajský prokurátor v Nitre na základe prerokovania veci s generálnym prokurátorom vo štvrtok 24. októbra rozhodol o vydaní pokynu na začatie konania Okresnej prokuratúre v Nitre na základe medializovaných informácií týkajúcich sa liečby novorodenca a následnom zásahu do jeho zdravotnej dokumentácie vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Ide o konanie z podozrenia z prečinu ublíženia na zdraví a o podozrení z falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky.

Klamala riaditeľa?

Na porušenie zákona o zdravotnej starostlivosti poukázala aj kontrola Ministerstva zdravotníctva SR. Riaditeľ nemocnice Jozef Valocký na začiatku kauzy tvrdil, že prednostka v chorobopise upravila nesprávne uvedenú informáciu, bielenie údajov však popieral. „Pri prešetrovaní prípadu som vychádzal z dokumentácie, ktorá sa nachádza v informačnom systéme nemocnice a v ktorej nie sú žiadne náznaky o porušení akýchkoľvek pravidiel vedenia dokumentácie. Od prednostky som mal od začiatku klamlivú informáciu o jej postupe,“ napísal vo svojom stanovisku. Ďalej v ňom uviedol, že po preverení a zozbieraní všetkých údajov zistil, že prednostka Ďurišová ho klamala. To bol dôvod, prečo ju 29. októbra odvolal z funkcie námestníčky. Zároveň písomne požiadal dekanku Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Evu Sollárovú, aby prednostku odvolala z funkcie.

Lipšic chce odvolanie riaditeľa nemocnice

O odvolanie prednostky požiadala aj ministerka zdravotníctva. Dekanka zatiaľ prednostku z funkcie neodvolala, rozhodnúť sa chce po stretnutí s riaditeľom nemocnice. Poskytnutiu informácií o ďalšom riešení kauzy sa vedenie nemocnice vyhýba, údajne pre neprítomnosť či pracovnú zaneprázdnenosť riaditeľa i námestníka nemocnice. „Len formálne odvolanie Ďurišovej z postu námestníčky nič nerieši. Ministerka by mala odvolať aj riaditeľa nemocnice, pretože ten o prípade od začiatku klamal. Ak sa tento nebezpečný precedens zametie pod koberec, hrozí, že sa situácia môže v budúcnosti opakovať v ktorejkoľvek nemocnici na Slovensku. V parlamente navrhnem osobitný bod, aby ministerka informovala o riešení tejto kauzy. Do úvahy prichádza aj zvolanie mimoriadnej schôdze v Národnej rade,“ konštatoval Lipšic.

Upozornila na bielenie

Na prípad bielenia v zdravotnej dokumentácii pacienta upozornila detská reumatologička Zuzana Pechočiaková, ktorá bola pod lekárskou správou podpísaná. „Čokoľvek by sa dialo, pod správou bola jej pečiatka, ona by bola zodpovedná. Aj preto na bielenie údajov upozornila. Riaditeľ túto bývalú primárku vzápätí preradil do prijímacej ambulancie. Lekárom, ktorí sa odvážili ozvať, zobrali osobné príplatky,“ skonštatoval Lipšic.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM