Webnoviny - Svet

Lipšic sa pýtal hasičov na klasickú tyč

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Ľudovít Vaniher BRATISLAVA 13. augusta (WEBNOVINY) – Slovensko by mohlo mať viac zásahových hasičov a záchranárov, ktorých máme podpriemerne oproti stavu v EÚ, myslí si minister vnútra Daniel Lipšic, ktorý má aj recept, ako to dosiahnuť. „Sú rezervy, aby sme posilnili zásahových hasičov znížením počtu administratívnych miest," myslí si minister. Podporuje aj myšlienku redukcie počtu okresných riaditeľstiev, ktorou by sa podľa neho mohlo presunúť niekoľko desiatok hasičov z administratívy k zásahom. „Tam vidím možnosť zvýšiť stav zásahových hasičov, ale samozrejme, že ich nebudú tisíce," uviedol Lipšic počas prehliadky hasičskej stanice v bratislavskej Petržalke.

Na stanici ho zaujalo najmä špeciálne hasičské auto pre zásahy v tuneloch. „Ešte si musím pozrieť a opýtať sa hasičov, kde majú tú klasickú hasičskú tyč, po ktorej sa hasiči spúšťajú," dodal. Záchranárska technika je podľa Lipšica na dobrej úrovni, ale stále je čo zlepšovať.

Na adresu hasičov nešetril slovami chvály. Hasiči a záchranári sú podľa neho kľúčovou zložkou rezortu, lebo každodenne zachraňujú ľudské životy, zdravie a majetok. „Bez ich nasadenia, bez ich odvahy, toho, že sú ochotní riskovať, by mnohí nevinní ľudia zomierali,“ uviedol Lipšic a dodal, že „ich práca je obdivuhodná a zaslúži si podporu nás všetkých, ktorí toľko neriskujeme."

Aj preto je odhodlaný dosiahnuť, aby sa plánované rozpočtové opatrenie o krátení mzdových prostriedkov v štátnej správe hasičov nedotklo. „Urobím pre to absolútne maximum, ak je nejaká úloha, ktorá je najzákladnejšia, tak chrániť zdravie a majetok slušných ľudí. To hasiči robia každodenne s nasadzovaním vlastného života,“ vyhlásil. Na šetrenie je podľa Lipšica priestor na obvodných úradoch a ministerstve vnútra samotnom.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM