Svet Správy Zo zahraničia

Lode majú problém: Veľké sucho obmedzuje dopravu v Panamskom prieplave

Intenzívne sucho spojené s tohtoročným fenoménom El Niňo prudko znížilo hladinu vody v panamskom jazere Gatún. V dôsledku toho boli tento týždeň stanovené limity pre lode plaviace sa po nedávno rozšírených plavebných komorách. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Ilustračný obrázok k článku Lode majú problém: Veľké sucho obmedzuje dopravu v Panamskom prieplave
3
Galéria
Zdroj: TASR

Obmedzenia ovplyvnia napríklad veľké lode smerujúce najmä zo Spojených štátov a z Číny, ktoré smú Panamským kanálom preplávať len s menším nákladom, čo pre ne znamená nižšie tržby.

Ide doposiaľ o najsuchšie obdobie, aké kedy obmedzilo prepravu v Panamskom kanáli. Zasahuje aj malé dediny, ktoré sú závislé od cestovného ruchu na zaoceánskych lodných cestách.

Odhaduje sa, že príjmy prevádzkovateľov dosiahnu tento rok 15 miliónov dolárov. Je to značný úbytok v porovnaní s príjmom 2,5 miliardy dolárov v roku 2018.

Obdobie sucha a následné obmedzenia však poukazujú na ťažkosti, ktorým Panama čelí pri zabezpečovaní zvýšeného dopytu vody. Musí totiž zabezpečiť zavlažovanie polí a dostatok vody vo vodovodných kohútikoch v hlavnom meste, keďže v dôsledku klimatických zmien môže dôjsť ešte k extrémnejším poveternostným podmienkam.

Foto: ilustračné

Veľké sucho obmedzuje dopravu v Panamskom prieplave
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM