JAB Rôzne Zo Slovenska

Ľubo zo Spišskej má doma poriadnu nevšednosť: Jeho kamiónová obývačka nemá chybu!

Modely kamiónov ako zberateľská vášeň. Novovešťan Ľubomír ich má doma úctyhodné množstvo. Jeho kamiónová obývačka nemá chybu.

Zdroj: Dnes24.sk

Niekoľko stoviek modelov kamiónov priamo v obývačke nájdete u vášnivého zberateľa Ľubomíra Samseliho v Spišskej Novej Vsi. Ako pre náš spravodajský web prezradil, kamióny ho zaujímali už odmalička a ako chlapec chcel byť dokonca kamionistom.

„Paradoxom je, že mám 32 rokov a nemám ani vodičák na kamióny. Keďže na nich nejazdím, tak som si povedal, že ich aspoň budem mať doma v takejto forme,“ prezradil s tým, že začiatok jeho veľkolepej zbierky siaha desať rokov dozadu, keď zbadal v obchode model kamiónu a spomenul si na svoje detstvo. „Z nostalgie som si ten model kúpil a doma vyhrabal moju detskú zbierku sedemnástich kamiónov a začala mánia,“ zasmial sa.

Pozoruhodná zbierka

Momentálne Ľubova zbierka obsahuje 900 modelov kamiónov zapĺňajúcich obývačku jeho bytu. „V mojej zbierke mám kamióny z celého sveta. Vo veľkej výstavnej skrini vyrobenej práve pre toto moje hobby sú poukladané v abecednom poradí, ako aj podľa ročníkov a od najstaršieho modelu po najnovší,“ ozrejmil s tým, že najstarší model je z roku 1909.

V pozoruhodnej zbierke kamiónov sa nachádzajú značky z celého sveta. Nechýbajú ani tie československé ako Liaz , Tatra, Ifa, Avia či Robur. Európske ako Daf, Iveco, Man, Marcedes, Scania, Volvo, ale aj americký Mack, Peterbilt, Kenworth i Freightliner.

Ako doplnil, pri tomto počte je už problém zohnať chýbajúce značky aj keď takých už nie je veľa. „Kamióny ku mne cestovali už aj zo Spojeného kráľovstva, Nemecka, Poľska či Maďarska. Hľadám to, čo mi chýba. Ale nedám preč ani, keď mi niekto daruje model, ktorý už mám. Vždy sa dá prerobiť na iný model,“ priblížil.

Prach utiera tri dni

Obľúbený konkrétny model podľa jeho slov nemá, páči sa mu práve tá rôznorodosť. V obývačke nechýba ani kamiónové mestečko v mierke 1:87. Zaujímalo nás aj či má tento vášnivý zberateľ aj nejakú métu, aké číslo by mala jeho zbierka dosiahnuť. „Keď som mal 120 kamiónov, bol som v šoku a vravel som si, že keď ich bude štyristo, že to bude neuveriteľné. Teraz je ich 900 a som spokojný, no číslo pre mňa nie je podstatné. Kúpim si ten, ktorý nemám, takže som ešte neskončil.“

Unikátna zbierka vyžaduje okrem presného uloženia, v ktorom je Ľubo, ako hovorí, puntičkár aj bežné utieranie prachu, ktorý nedovolí utierať nikomu inému. „Utieranie prachu mi zaberie približne tri dni,“ dodáva s úsmevom. V jeho kamiónovej obývačke, ako ju nazval, má totižto každý model svoje miesto.

Pozoruhodnú zbierku už poznajú jeho známi aj kamaráti a dokonca si ju niekedy prídu pozrieť aj niektorí vodiči kamiónov. „Zatiaľ je v mojom byte, ale ak by sa predsa len ešte nejako viac rozrástla, mojím ďalším snom je súkromné múzeum, kde by si ich mohla pozrieť aj široká verejnosť,“ prezradil nám na záver.

Jeho skutočne pozoruhodnú zbierku si môžete pozrieť v priložených galériách.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Sledujte tie FOTKY: Takáto neobyčajnosť sa dá vidieť v spišskonovoveskom byte!
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM