Ľubomíra Karmanová Rôzne

Lučenčan Ivan Pupala (65) sa pýši najkrajšou mašinou: Rozhodli motorkári z celého Slovenska FOTO

Ivan Pupala v Lučenci nie je neznáme meno. Poznajú ho motorkári, fanúšikovia automobilového športu, folkloristi, ale aj tí, ktorým učarovalo lietanie. V tomto období je jeho najväčšou pýchou biely trojkolesový tátoš.

Ilustračný obrázok k článku Lučenčan Ivan Pupala (65) sa pýši najkrajšou mašinou: Rozhodli motorkári z celého Slovenska FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Ivan Pupala sa ako 15 ročný túžil stať parašutistom. Kvôli tomuto snu neváhal v noci prísť pešo z Rimavskej Soboty na letisko v Boľkovciach. Neskôr mu zavoňal benzín a prach pretekárskych tratí. Striedavo osedlával motorku aj auto, no v srdci nosil aj lásku k folkóru. „Či som bol na motorke, na automobilových pretekoch, alebo som letel za priateľmi, folklór som mal stále so sebou.“ hovorí Ivan Pupala. Nieže by si nosil lásku k folkóru len v srdci, nosí ju so sebou doslovne, v podobe kroja, či hudobných nástrojov, na ktorých hrá.

Po ukončení pretekárskej kariéry sa túžil vrátiť na letisko, no z lietadla prestal skákať, začal ho pilotovať. "Na kurze nám hovorili, že najlepšie je mať svoj vlastný preukaz, svoje vlastné lietadlo, vlastný hangár a vlastné domovské letisko. A tak som si priamo tam kúpil lietadlo.“ hovorí Ivan.

Vtedy to bral ako vtip, dnes má nielen vlastné lietadlo, ale aj svoj hangár a aj svoje domovské letisko. Najkrajšie na lietaní, sú podľa neho východy slnka. Nikde, vraj, neuvidíte tak nádherne sfarbené oblaky, ako priamo z neba.

Trojkolesový MUSTANG

Nedávno k jeho láskam pribudla ďalšia. Aj keď je to len motorka, v garáži potrebuje poriadne veľa miesta. Trojkolesový MUSTANG je pýchou Ivana Pupalu. „Tri kolesá sú predsalen bezpečnejšie ako dve, v mojom veku,“ smeje sa sympatický motorkár.

„Doniesol som ju od nemeckého výrobcu v základnej výbave. Všetky čerešničky na torte som už potom riešil sám. Teraz má 135 koní, ale v zime plánujem ešte trochu porobiť motor, aby mal v základe 182 koní a cez pretekársky počítač vieme urobiť, aby mal 300 a to už bude od sangvinika, až po totálneho cholerika pod sebou,“ prezrádza svoje plány Ivan.

Na svojej pýche už obišiel niekoľko zrazov. V Španej Doline sa motorkári zhodli na tom, že práve Ivanov Mustang je najkrajší chopper. V jeho šperkovaní Ivan ešte plánuje pokračovať. Samozrejme, medzitým, ho rád vyvetrá po okolitej prírode. Na svojich výletoch sa rád stretáva s ľuďmi a ich obdivné gestá sú pre Ivana veľkým potešením. „Motorkári na mňa zvyknú mávať, pridajú aj palec hore, alebo iné gesto obdivu a úcty,“ teší sa takémuto oceneniu motorkár.

Motorkári kedysi a dnes

Podľa Ivana sa doba trochu zmenila. Motorkári boli kedysi jedna veľká rodina, vzájomne si pomáhali. „Kedysi sme boli jedna partia s rôznymi motorkami. Keď sme išli aj kolóna 20 motoriek, nikdy sa nestalo, že by sme nechali za sebou nejakého skútristu. To neexistovalo. Vždy sme sa počkali, dávali pozor jeden na druhého, boli sme ako rodina. Dnes už mladí nie sú takí ohľaduplní k sebe navzájom,“ myslí si Ivan.

K láske k motorkám vychováva aj svojich potomkov. Svoju veľkú bielu vzácnosť občas požičia aj dcére, ktorá je podľa neho vynikajúci šofér. V dedových šľapajách kráča aj vnuk Ľubko, aj keď má len 6 rokov, už dva roky bez problémov jazdí na vlastnej motorke a nevie sa dočkať, kedy bude môcť vyskúšať kariéru pretekára, ako kedysi jeho dedo Ivan.

Prečítajte si aj o tom, ako motorku osedláva žena: Motorky nie sú len pre drsných chlapov: Ada na Honde Shadow jazdí už 17 rokov

Najkrajší chopper 2015
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM