Boris Macko Regióny

Lučeneckí folkloristi očarili Rusov. Tí nevedeli prísť fujare na meno

Folklórny súbor Ipeľ sa predstavil na východ od našich hraníc. Zožal ohromný úspech. Domov si priviezli množstvo zážitkov a pikošiek. xxx

Ilustračný obrázok k článku Lučeneckí folkloristi očarili Rusov. Tí nevedeli prísť fujare na meno
Foto: Ján Šnúrik

Folkloristi z nášho mesta reprezentovali nielen Slovensko, ale aj región a Lučenec. „Pri príležitosti Dňa ústavy nás pozvali do Petrohradu. Keďže je náš konzul hrdým patriotom. Pozval práve nás, aby sme ukázali zvyky a kroje z regiónu,“ vysvetlila vedúca folklórneho súboru Ipeľ Marcela Janštová.

O zážitky nebola núdza, veď Rusko je pre našincov zdrojom príhod a historiek, ktoré sa nedajú zažiť inde. „Rusi obdivovali naše kroje a zvyky. V niečom sme im blízki, v niečom zase nie. No najviac ich zaujala fujara. Pre ňu ani nemajú názov,“ povedala s úsmevom vedúca súboru.

Domácich dokázali príjemne prekvapiť aj inak. V Zrkadlovej sále v Cárskom sele sú svadobčania každý deň. Využívajú krásne priestory na fotenie. „Jednému mladému páru naši hudobníci spontánne zahrali svadobný pochod, chlapci vyzvŕtali nevestu, dievčatá ženícha. Boli príjemne prekvapení a fotenie s našimi členmi nemalo konca,“ podelila sa Janštová s jedným zo zážitkov.

Osobitnou kapitolou bolo okrem domácich aj množstvo turistov. „Bolo tam veľa Číňanov a Japoncov. Tí si všetko fotili a obdivovali. Spontánni boli aj Taliani,“ dodala vedúca súboru. Počas päťdňového pobytu, z ktorého sa vrátili cez víkend, absolvovali tri vystúpenia. Stihli si pozrieť aj niektoré pamiatky, ktoré sa v Petrohrade nedajú obísť. „Sú to nádherné a veľké stavby, či už ide o Cárske selo, ale aj iné krásne honosné budovy,“ uzavrela Janštová.

Pozrite si v galérii zábery z pobytu členov súboru Ipeľ v Petrohrade!

Čítajte tiež:

FOTO: Mesto si v Lučenci adoptovalo sochu. Doteraz Timrava nemala gazdu

FOTO: Vedeli ste, že Sándor Petőfi prežil jeseň života v Lučenci? Nešťastný

Folklórny súbor Ipeľ z Lučenca očaril Petrohrad
8
Galéria
Foto: Ján Šnúrik
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM