Zo Slovenska

Ľudia, ktorí zarábajú minimálnu mzdu, si na výplate prilepšia

Minimálna mzda v tomto roku bude predstavovať 435 eur. Vzrastie z minuloročných 405 eur. Vyplýva to z nariadenia vlády, ktoré s príchodom nového roka nadobudlo účinnosť.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia, ktorí zarábajú minimálnu mzdu, si na výplate prilepšia
Zdroj: pixabay.com

Sociálni partneri sa na výške minimálnej mzdy nedohodli ani v roku 2016. Opäť tak jej výšku navrhovalo ministerstvo práce. Minimálna mzda v novej výške dosiahne 52 % čistej priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Tento rok je pomer 51 %.

„V každom prípade to bude mať pozitívny vplyv aj na jednotlivcov s minimálnou mzdou, aj na rodičov, pokiaľ jeden z nich robí. Aby sa pracovať na Slovensku oplatilo, je dôležité posúvať neustále aj minimálnu mzdu,“ uviedol po rokovaní tripartity k tejto téme minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Vláda zároveň avizovala, že očakáva v najbližších rokoch rýchlejší rast minimálnej mzdy. Pôvodne kabinet Roberta Fica (Smer-SD) predpokladal, že v roku 2020 bude na úrovni 500 eur, tento plán by však chcel dosiahnuť o dva roky skôr.

„Ekonomike sa naozaj darí. Je veľmi dôležité, aby ľudia čo najviac pocítili tento pozitívny hospodársky rast,“ vyhlásil koncom roka premiér Robert Fico.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM