Webnoviny - Svet

Ľudia proti Gorile rozbili Ondrušovi darček pre Tomanovú

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 29. februára (WEBNOVINY) – Poslancovi NR SR za Smer-SD Branislavovi Ondrušovi protestujúci proti Gorile pred parlamentom rozbili darček pre stranícku kolegyňu Vieru Tomanovú.

Ako povedal Ondruš pre agentúru SITA, darčekom bol košík so sviečkami, ktoré vyrobili nezamestnané Rómky z komunitného centra v Žarnovici.

„Išiel som do parlamentu. Tam sa do mňa pustili. Začali mi nadávať. Začali vykrikovať, že úplatky,“ priblížil poslanec.

Následne sa k protestujúcim otočil a povedal: „Vy ste fakt debili. Toto nie sú žiadne úplatky. Povedal som im čo to je. Dvaja do mňa sácali. Keď som sa otočil, že idem ďalej, nejaký človek sa zahnal a vyrazil mi to z rúk. Ďalší do toho kopol“. Podľa Ondruša k nim priskočili policajti a pýtali sa ho, či mu spôsobili škodu. Ukázal im rozbitý darček. Poslanec nevie, čo policajti následne s protestujúcimi urobili.

Nespokojenci sa dostali na balkón a nakričali na Hrušovského

Ľudia nespokojní s kauzou Gorila si dnes našli cestu na parlamentný balkón. Schôdzu prerušili, keď na poslancov vysypali papieriky a vykrikovali, pričom najväčšiu kritiku musel zniesť predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH). Vypočul si, že porušuje ústavné práva nespokojencov na slobodu pohybu, obvinili ho, že polícii nariadil, aby nespokojencov ochranka nevpustila do parlamentu a „verejne ho obžalovali zo zločinu"

Ako sa ukázalo, niektorí ľudia na balkóne sa do budovy parlamentu dostali vďaka poslancovi Ľubomírovi Galkovi (SaS). Po tom, čo ich ochranka nevpustila dnu, poprosili Galka, aby sa ich ujal, na čo ich pozval ako vlastných hostí a vybavil im stretnutie s kancelárom Andrejom Kramárom. Tvrdil, že mu sľúbili, že sa budú správať slušne. Po incidente im so šéfom ochranky vybavil poslednú šancu správať sa korektne a nerušiť schôdzu. „Potom od nich dávam ruky preč.“

Napriek hlasným prejavom nespokojnosti Galko demonštrantov nezatratil. Myslí si, že poslanci by za svoje platy mali zniesť istú dávku kritiky. „Tuto kopa poslancov, aspoň podľa mňa, narobilo toľko zloty, počas tých troch mesiacov, čo som tu, že keby tu niekto po nich teraz vykrikoval tri hodiny v kuse, tak ešte je to stále nič a ešte stále za tie peniaze myslím, že to môžu strpieť,“ povedal novinárom.

Ako dodal, demonštrujúcim do istej miery rozumie. „Ja teraz tiež necítim nejakú veľkú podporu zo strany štátnych orgánov, na odbore boja proti korupcii ma fackajú zľava-sprava,“ vysvetlil.

Novinárom sa vzápätí prihovoril jeden z nespokojencov, občan Ladislav Krnáč. Tvrdil, že do parlamentu sa nedostal pod krídlami Galka, ale ako každý iný občan. Vysvetlil, že nie je spokojný s prácou politikov ani s pasivitou občanov, ktorí nedeklarujú odpor k existujúcemu systému na námestiach. „Preto som sa odhodlal k tomuto kroku a preto sa teraz prihlasujem k protestu Gorila,“ dodal. Novinárom tiež naznačil, že nedôveruje, že o incidente budú informovať objektívne. „Dajte si záležať v strižniach,“ rozlúčil sa s nimi.

Hŕstke protestujúcich blokovali cestu ťažkoodenci

Ťažkoodenci museli zabrániť hŕstke protestujúcich dostať sa cez kovové zábrany k parlamentu.

Od rána stálo niekoľko desiatok protestujúcich pred Národnou radou SR. Na poludnie sa chceli dostať k budove parlamentu voľným priestorom medzi zábranami.

Niekoľkým sa to podarilo, na čo polícia priechod zatvorila. Protestujúci chceli kovovú zábranu odhodiť a zápasili o ňu s policajtmi, jednotlivci sa snažili aj o jej preskočenie. Následne boli privolaní z neďaleko odstaveného autobusu ťažkoodenci, ktorí vytvorili špalier pred schodmi do NR SR.

Do parlamentu dnes ráno pred začiatkom schôdze NR SR prišla len malá skupinka zvolávateľov a sympatizantov protestov Gorila. Tú polícia pustila s poslancom NR SR za SaS Martinom Poliačikom na balkón, aby mohli sledovať rokovanie poslancov. „Sme zvedaví na priebeh schôdze NR SR.

Obrazom: Demonštranti sa pokúsili preniknúť do parlamentu

Očakávame, že či do programu bude zaradený bod o zrušení trestno-právnej imunity. Ak nebude, sme rozhodnutí blokovať vstup do parlamentu,“ povedal dnes novinárom jeden z organizátorov protestov Peter Pčolinský. Ten je presvedčený, že ľudia prídu, aby sa im podarilo obkľúčiť vchody do parlamentu.

Spred NR SR by sa mali protestujúci vydať pred centrálu Penty do Petržalky. „Je to zvolávané cez sociálnu sieť. My zvolávame ľudí pred NR SR. Kam sa ľudia rozpŕchnu, neviem, ale predpokladám, že tým smerom,“ povedal Pčolinský.

Video: Protestujúci prelomili bariéry pred NR SR

Na verejné zhromaždenia je pripravená aj polícia

Policajti počas protestu Gorila – 4. pred sídlom SDKÚ-DS v Bratislave. Bratislava, 24. február 2012.Foto: SITA/Diana ČernákováNa zhromaždenia, ktoré sa dnes uskutočnia v Bratislave, sa pripravila aj polícia. Prvé zvolané, ale neoznámené by sa malo uskutočniť pred NR SR od 10:00 do 17:00 a nasledovať by mal pochod do bratislavskej Petržalky. Druhé, oznámené by malo byť od 15:45 do 18:00 na námestí SNP.

Ako agentúru SITA informoval bratislavský policajný hovorca František Peczár, na obe akcie bol vyčlenený dostatočný počet policajtov z viacerých útvarov, ktorí budú dohliadať na zabezpečenie verejného poriadku, rovnako budú dohliadať aj na bezpečnosť a plynulosť v cestnej premávke. V čase zhromaždenia nie sú plánované žiadne dopravné obmedzenia.

Obrazom: Protest Gorila v Bratislave, 10. február 2012

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM