Webnoviny - Svet

Lýbia pozastavila vydávanie víz občanom EÚ

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA, AP TRIPOLIS 15. februára (WEBNOVINY) – Líbya pozastavila vydávanie víz občanom všetkých štátov Európskej únie okrem Británie. Ako uvádza rakúska verejnoprávna stanica ORF, vláda v Tripolise týmto opatrením pohrozila ešte v januári s odôvodnením, že Líbyjčania majú veľké problémy s cestovaním do európskych krajín. Líbyjskí ani európski predstavitelia sa k tejto záležitosti zatiaľ oficiálne nevyjadrili.

Jedným z dôvodom by mohol byť aj diplomatický spor so Švajčiarskom, ktorého dvoch občanov v Líbyi zadržali a odsúdili za prekročenie platnosti víz. Ich obvinenie je zrejme odvetou za zadržanie syna líbyjského prezidenta Muammara Kaddáfího, Hanibala, ktorý strávil niekoľko dní vo švajčiarskom väzení potom, ako údajne dokopal svojho sluhu. Švajčiarsko je súčasťou európskeho schengenského priestoru.

Pred cestou do Líbye treba zájsť na bratislavskú ambasádu, informuje ministerstvo zahraničných vecí

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Líbya s okamžitou platnosťou prestala vydávať víza pre občanov krajín schengenského priestoru. Navyše zrušila spätne platnosť už vydaných víz. Prostredníctvom hovorcu Petra Stana rezort upozorňuje občanov, aby sa pred cestou informovali na líbyjskom veľvyslanectve v Bratislave na možnosti, ako sa do krajiny dostať. Tento režim bude na dobu neurčitú.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM