Zo zahraničia

Macron: Le Penovej plán zakázať moslimskú šatku môže vyvolať OBČIANSKU VOJNU

Podľa predvolebných prieskumov sa v nedeľňajšom druhom kole prezidentský volieb umiestni Le Penová za Macronom.

Ilustračný obrázok k článku Macron: Le Penovej plán zakázať moslimskú šatku môže vyvolať OBČIANSKU VOJNU
Zdroj: TASR/AP

Centristický francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stredajšej televíznej predvolebnej debaty s Marine Le Penovou varoval pred rozpútaním „občianskej vojny“, ak táto jeho krajne pravicová rivalka bude zvolená za hlavu štátu a zrealizuje svoje plány na zákaz nosenia moslimskej šatky na verejnosti. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Počas debaty Le Penová potvrdila, že si stojí za svojou myšlienkou zakázať šatku, ktorú nazvala „uniformou zavedenou islamistami“, ale zdôraznila, že nebojuje proti islamu.

Boj proti islamizmu

Macron odpovedal: „Ak to urobíte, spôsobíte občiansku vojnu. Hovorím to úprimne… Francúzsko, domov osvietenstva a univerzalizmu, sa stane prvou krajinou na svete, ktorá zakáže náboženské symboly na verejných priestranstvách. To je to, čo navrhujete, nedáva to zmysel.“

„Chcem bojovať proti islamizmu, pretože na rozdiel od toho, čo hovoríte, som nezabudla, že existuje terorizmus, nezabudla som, že existujú islamisti,“ povedala na adresu Macrona.

„Myslím si, že musíme zaviesť zákon proti islamistickej ideológii. Nebojujem proti náboženstvu, nie som proti islamu, čo je náboženstvo, ktoré má svoje miesto (vo Francúzsku)… Bojujem proti islamistickej ideológii, čo je spôsob myslenia, ktorý podkopáva základy našej republiky, ktorý podkopáva rovnosť medzi mužmi a ženami, podkopáva sekularizmus, podkopáva demokraciu,“ dodala Le Penová.

Podľa predvolebných prieskumov sa v nedeľňajšom druhom kole prezidentský volieb umiestni Le Penová za Macronom.

Macron zvyšuje náskok

V najnovších troch predvolebných prieskumoch z utorka sa náskok Macrona dokonca mierne zvýšil a ich výsledky naznačujú, že by súčasný prezident v druhom kole volieb mohol v priemere získať 55,83 percenta hlasov.

To je o jeden percentuálny bod viac, než ukazoval priemer predvolebných prieskumov v piatok, a o tri percentuálne body viac, než naznačoval priemer piatich predvolebných prieskumov uskutočnených ešte pred prvým kolom prezidentských volieb.

Kampaň pravičiarky Le Penovej však v posledných dňoch zápasí s tým, ako vysvetliť voličom jej zámer zakázať nosenie hidžábu na verejnosti. Macronovu kampaň zase ohrozuje jeho zámer zaviesť neskorších odchod do dôchodku.

Agentúra Reuters upozorňuje na to, že Le Penovej postavenie môže ohroziť aj obdiv, ktorý v minulosti prejavovala k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM