Martin Sýkora Regióny Krimi

Maďar vo Vysokých Tatrách zišiel z chodníka: Motal sa v kosodrevine

Hory vedia vymyslieť rôzne príbehy. Jeden z kurióznych sa odohral v utorok (20.6.) pod Slavkovským štítom. Hlavným hrdinom bol maďarský turista a záchranári.

Ilustračný obrázok k článku Maďar vo Vysokých Tatrách zišiel z chodníka: Motal sa v kosodrevine
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

V utorok (20.06.2017) v podvečerných hodinách sa na Operačné stredisko tiesňového volania HZS 18 300 so žiadosťou o pomoc obrátil maďarský turista. Ten už od obeda schádzal zo Slavkovského štítu, zišiel z chodníka a už niekoľko hodín sa predieral kosodrevinou.

Bol značne vyčerpaný a dehydrovaný. Nevedel ani bližšie popísať miesto, kde sa nachádzal.

Navyše komunikoval len v maďarskom jazyku a operátor s ním musel komunikovať prostredníctvom prekladateľky. Na základe získaných informácií odišli záchranári HZS turistovi na pomoc. „Pomocou svetelných signálov sa ho podarilo v krátkom čase bližšie lokalizovať, no nachádzal sa v ťažko dostupnom teréne. Vzhľadom na blížiacu sa tmu a časovú dostupnosť horských záchranárov k nemu, bola o súčinnosť požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS),“ informovali pracovníci HZS prostredníctvom operačného strediska.

Z heliportu v Starom Smokovci pribrala posádka VZZS na palubu vrtuľníka záchranára HZS. „Ten bol na základe navigácie záchranármi z terénu vysadený pri postihnutom, ktorého pripravil na vyprostenie. Následne boli obaja pomocou palubného žeriavu vyprostení a letecky transportovaní na heliport v Starom Smokovci,“ dodali záchranári. Vrtuľník VZZS sa vrátil na základňu a všetko dobre dopadlo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM