han Zo zahraničia

Maďari si VYŽIADALI stretnutie s ministrom Budajom: Témou bude znečistenie rieky Slaná!

Nový maďarský minister pôdohospodárstva István Nagy inicioval v záujme riešenia situácie na rieke Slaná (Sajó) stretnutie so slovenským ministrom životného prostredia Jánom Budajom.

Ilustračný obrázok k článku Maďari si VYŽIADALI stretnutie s ministrom Budajom: Témou bude znečistenie rieky Slaná!
6
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na Nagyov status zverejnený v nedeľu na Facebooku. Nagy i ďalší ministri novej vlády premiéra Viktora Orbána zložia sľub v parlamente v utorok.

„Rieka Sajó a jej ekosystém sú naším spoločným prírodným dedičstvom. Moja prvá oficiálna zahraničná cesta po nástupe do funkcie ministra pôdohospodárstva povedie k ministrovi životného prostredia Slovenskej republiky,“ uviedol nový šéf agrárneho rezortu, podľa ktorého znečistenie rieky treba neodkladne riešiť.

Čo je za tým?

Rieka Slaná sa v polovici februára sfarbila dočervena. Príčinou tohto javu je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v slovenskej obci Nižná Slaná, okres Rožňava, fungoval do roku 2008.

Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu a síranov a výskyt arzénu.

Situáciu na rieke Slaná rieši aj Slovenská inšpekcia životného prostredia, podľa ktorej sa má na čistenie vytekajúcich znečistených vôd z bane do Slanej vybudovať technologická linka. Štátny podnik Rudné bane podal v súvislosti so znečistením vodného toku trestné oznámenie. Podnik odmieta tvrdenia, že si nesplnil svoje povinnosti.

Ďalšie aktuálne témy

A Sajó folyó és annak élővilága közös természeti örökségünk. Az agrárminiszteri beiktatásom utáni első hivatalos...

Posted by Nagy István on Sunday, May 22, 2022
OBRAZOM: Laboratórne testy potvrdili v rieke Slaná aj arzén!
6
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM