han Zo zahraničia

MAĎARI vyvíjajú vakcínu: Prečo by sme nemohli mať lepšiu ako iní, vyhlásil Orbán

Maďarsko začalo vyvíjať vlastnú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Oznámil to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán.

Ilustračný obrázok k článku MAĎARI vyvíjajú vakcínu: Prečo by sme nemohli mať lepšiu ako iní, vyhlásil Orbán
Zdroj: TASR/AP

V súvislosti s viacerými vyhláseniami šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa o licenčnej výrobe ruskej očkovacej látky v Maďarsku Orbán povedal, že aj Maďarsko začalo vyvíjať svoju vlastnú vakcínu.

„Sme na tom dobre, prečo by sme nemohli mať vakcínu aspoň tak dobrú ako iní, alebo ešte lepšiu,“ dodal Orbán s poznámkou, že vývoj napreduje dobrým smerom.

Závod v Debrecíne

Podľa jeho slov bude dobre, ak sa do ukončenia výstavby závodu na vakcíny v Debrecíne podarí uzatvoriť kontrakty na tamojšie výrobné kapacity, avšak ďaleko dôležitejší je – ako uviedol – vývoj maďarskej vakcíny. Bližšie detaily o tejto otázke však neuviedol.

Szijjártó v auguste – na spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve – oznámil, že medzi Maďarskom a Ruskom prebiehajú rokovania o výrobe ruskej očkovacej látky Sputnik V, ktorú by mal na základe ruskej licencie vyrábať závod v Debrecíne. Rokovania sú podľa neho už v pokročilej fáze.

Šéf maďarskej diplomacie počas tohtotýždňovej návštevy Moskvy povedal, že došlo k politickej dohode s Ruskom o tom, že technológiu potrebnú k výrobe ruskej očkovacej látky dostane Maďarsko ešte tento rok.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM