Webnoviny - Svet

Maďarsko môže použiť zdroje MMF na kúpu podielu v MOL-e

WEBNOVINY.SK

Foto: topnews.inBUDAPEŠŤ 25. mája (WEBNOVINY) – Maďarsko môže použiť svoje devízové účty, na ktorých sú nevyužité financie z úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF), na kúpu podielu v ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL od ruskej ropnej firmy Surgutneftegaz. Uviedla to v stredu zástupkyňa MMF v Budapešti Iryna Ivasčenková. „Podľa vládneho tlačového oznámenia, vláda použije svoje devízové účty na financovanie transakcie. Na týchto účtoch sú uložené aj prijaté, ale nepoužité financie z pohotovostného úveru od MMF a EÚ,“ uviedla Ivasčenková v odpovedi na otázky agentúry Reuters. „Vláda môže použiť devízové účty podľa svojich priorít,“ dodala.

Maďarsko v utorok informovalo, že uzavrelo dohodu o spätnom odkúpení 21,2-percentného podielu v ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL od ruskej ropnej firmy Surgutneftegaz. Budapešť podiel kúpi za 1,88 mld. eur. Surgutneftegaz kúpil podiel v MOL-e od rakúskej spoločnosti ÖMV v roku 2009 a uviedol, že chce byť strategickým investorom. MOL však krok ruskej firmy považoval za nepriateľský.

MOL je medzinárodnou integrovanou ropno-plynárenskou skupinou v strednej a východnej Európe so sídlom v Budapešti. Svoju činnosť vykonáva v Európe, na Blízkom východe, v Afrike a v krajinách Spoločenstva nezávislých štátov. Na Slovensku pôsobí maďarský MOL prostredníctvom rafinérskej spoločnosti Slovnaft, a.s., v ktorej drží 98,4 % akcií.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM