Správy Regióny Zo Slovenska

Magnet na turistov dvíha ceny: V historickom mestečku si poriadne priplatíme

Tiež máte v obľube výlety do neďalekej Banskej Štiavnice? Túto sezónu v nej zaparkujete drahšie, a to dokonca niekoľkonásobne.

Ilustračný obrázok k článku Magnet na turistov dvíha ceny: V historickom mestečku si poriadne priplatíme
Zdroj: TASR

Za parkovanie v historickom centre Banskej Štiavnice si vodiči priplatia. Banskoštiavnickí poslanci na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva odsúhlasili dodatok všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o parkovaní vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií. Ten zavádza nové, vyššie poplatky za parkovanie v centre mesta a tiež spoplatnenie dočasných parkovacích plôch v čase konania spoločenských, kultúrnych a športových podujatí.

Ceny po novom

Kým v súčasnosti stojí hodina parkovania v meste 0,5 eura, po novom bude na Námestí sv. Trojice a Radničnom námestí stáť hodina parkovania dve eurá. Ide o najužšie centrum mesta a samospráva chce aj takýmto spôsobom postupne znížiť počet áut v tejto časti mesta. Na uliciach Kammerhofská, Andreja Sládkoviča, Akademická, Antona Pécha, Dolná a Robotnícka sa zvýši poplatok za hodinu parkovania na jedno euro.

Doteraz sa vo všetkých lokalitách platilo rovnaké parkovné, čo však podľa primátorky Nadeždy Babiakovej nebolo motivujúce. ,,Keďže bola suma všade rovnaká, tak si ľudia povedali, na čo by som parkoval pod Novým zámkom, keď za tú istú sumu môžem parkovať na Trojičnom námestí," podotkla s tým, že novými poplatkami chce samospráva docieliť, aby sa viac využívali parkoviská mimo cennej pamiatkovej zóny. Suma za parkovanie sa napríklad nebude meniť pod Novým zámkom, takisto ostáva bezplatné parkovisko pod plavárňou.

Aj tam, kde sa doteraz neplatilo

Dodatok zavádza aj spoplatnenie dočasných parkovacích plôch, ktoré mohli doteraz vodiči využívať zadarmo. ,,Po rozhovoroch s občanmi a hlavne na mestskom zastupiteľstve sme sa rozhodli, že budeme akceptovať návrhy a za dočasné parkovacie miesta sa budú vyberať peňažné poplatky s tým, aby sme mohli zaplatiť tie služby, ktoré tam potrebujeme uskutočniť," priblížil zástupca primátorky Marian Zimmermann.

Dočasné parkovacie miesta v meste zriaďujú počas spoločenských, kultúrnych a športových podujatí a sú vyznačené prenosným dopravným značením. Ich využívanie bude spoplatnené sumou 5 eur na deň v prípade osobných automobilov a motocyklov a 10 eur v prípade autobusov.

Tieto zmeny malo priniesť nové všeobecne záväzné nariadenie o parkovaní v meste. Materiál však pre veľké množstvo pripomienok poslanci pred časom z rokovania mestského zastupiteľstva stiahli, a tak samospráva pripravila dodatok súčasne platného VZN. Chcela totiž, aby zmeny v parkovaní platili už počas nadchádzajúcej turistickej sezóny. Nové VZN sa však aj naďalej pripravuje, samospráva chce, aby platilo do začiatku budúceho roka.

Podľa Babiakovej chcú systém parkovania v meste riešiť komplexne. ,,Momentálne riešime vybudovanie parkoviska so súkromným investorom pod baníckou školou, naše parkovisko na Mierovej ulici, ale aj všeobecne parkovanie v meste," podotkla s tým, že úmyslom samosprávy je z Námestie sv. Trojice v budúcnosti autá úplne vytlačiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM