Filip Chudý Regióny

Magnet našich vianočných trhov: Jedinečný betlehem rástol 8 rokov, FOTO

Vôbec prvýkrát v Považskej Bystrici bol vystavený veľký ručne vyrezávaný betlehem rezbára z nášho regiónu. Koľko práce mu to dalo?

Ilustračný obrázok k článku Magnet našich vianočných trhov: Jedinečný betlehem rástol 8 rokov, FOTO
12
Galéria

Považskobystrické vianočné trhy hneď v prvý deň ponúkli množstvo stánkov rôznych druhov, ale najväčšiu pozornosť návštevníkov pútal veľký ručne vyrezávaný betlehem. Ten bol neprehliadnuteľný, a to nielen preto, že bol ako jediný na vyvýšenom mieste, keďže sa nachádzal na vrchu schodov vedľa hlavného vchodu do kina Mier.

Jeho autorom je 56-ročný ľudový rezbár František Staník z Púchova. Ten toto dielo považuje za svoj životný sen, pričom nápad naň dostal v roku 2008. „Šesť rokov mi trvalo, kým som ho len vyrezal a poskladal, no ešte dva roky predtým som ho kreslil a navrhoval. Osobne som tam nebol, ale vychádzal som z kníh, filmov a autentických záberov, preto som sa rozhodol, že urobím v tomto betleheme palmy,“ opísal osemročnú prerušovanú prácu samotný autor. Medzitým robil aj malé betlehemy, ktoré si ľudia uňho objednali, ale aj viaceré iné veci, aby sa odreagoval. V pondelok mal pred kinom Mier aj stánok s vlastnými ručnými výrobkami.

Považská Bystrica je druhým mestom, kde tento betlehem verejne ukázal. Premiérovo ho široká verejnosť mohla vidieť začiatkom mesiaca v susednom Púchove, kde ho hlavne po zotmení, keďže je pekne osvetlený, chceli vidieť desiatky ľudí, ktorí na to čakali v rade.

No ani toto ešte nie je konečná podoba tohto diela, to sa bude totiž rozrastať. „Túžim urobiť pohyblivý betlehem, no jeho najnákladnejšou zložkou je pohybové ústrojenstvo,“ prezradil Staník s tým, že ďalšie investície doňho by mali byť v niekoľkých tisícoch eur. Čo sa týka časového hľadiska, to autor diela nevedel presne odhadnúť, no prezradil, že keď bude za štyri roky na dôchodku, pôjde to rýchlejšie.

Na výrobu doteraz použil hlavne vyše 14-ročnú lipu, no sú tam aj časti zo smreku, buku a liesky. „Bude na ňom zachytený život Ježiša Krista, ako sa narodil a následne žil. Jeho život pôjde v betleheme stále vyššie a vyššie,“ doplnil Staník s tým, že už teraz sa v ňom nachádza Getsemanská záhrada, židovské príbytky, Pilátov palác, Herodesov palác, vodopád, ako zdroj pitnej vody na púšti, vrch Tábor. Všetko má navyše v pláne postupne rozvetvovať.

Ťahák vianočných trhov v Považskej: Betlehem Františka Staníka
12
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Centrum Považskej sa opäť skrášlilo: Malebný prírastok pre všetkých, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM