Zo Slovenska

Máj v dedinke pri Žiari: Na prvý pohľad obyčajný, keď sa ale pozriete bližšie... FOTO

Symboly jari sa po prvom májovom dni týčia nad mestami a obcami po celom Slovensku. Ten v dedinke pri Žiari nad Hronom ale vytŕča z radu.

Ilustračný obrázok k článku Máj v dedinke pri Žiari: Na prvý pohľad obyčajný, keď sa ale pozriete bližšie... FOTO
8
Galéria
Zdroj: S. Kuchyna

Niekoľko metrov vysoký máj, ktorý zdobí Dolnú Trnávku v okrese Žiar nad Hronom, je na prvý pohľad rovnaký ako všetky ostatné, pozornému oku však neujde jeho netradičná výzdoba. Máj vyzdobili hračkami od miestnych detí.

,,Odvtedy, ako som starostkou, zaviedla som tradíciu, že detičky vždy mašľami vyzdobia máj. Vždy sa im to snažíme vylepšiť, aby mali zo stavania mája radosť, lebo čo deťom dáme, to sa nám stonásobne vráti," priblížila starostka malej dedinky Katarína Lajčiaková.

Inšpiráciu podľa jej slov našli v minulosti, kedy sa na máj vešali bábiky. ,,Vymysleli sme to tak, že deti z domu priniesli svoju hračku. Rodičom som tajne dala typ, nech to nie je hračka, s ktorou deti zaspávajú, aby nebol problém," podotkla s úsmevom. Obecný máj tak zdobí ježko, macík, opica, korytnačka či luskáčik.

Stavanie mája sa uskutočnilo v obci počas uplynulej soboty. Bolo spojené aj s varením starostovského guláša a menším posedením.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM