Anton Hrachovský Futbal

Maja (25) zo Srbska vo farbách Nových Zámkov: Sme najlepšie v lige a titul obhájime!

Maja Dimitrijevič zo Srbska háji farby nášho FC Union Nové Zámky. Porozprávali sme sa s ňou o jej príchode do nášho mesta, sile novozámockého kolektívu i o futbalových rozdieloch medzi Slovenskom a zahraničím.

Ilustračný obrázok k článku Maja (25) zo Srbska vo farbách Nových Zámkov: Sme najlepšie v lige a titul obhájime!
Zdroj: Archív Maji Dimitrijevič

V sezóne 2015/2016 odohrala v drese Unionu Nové Zámky tri zápasy predkola ženskej Ligy majstrov. V tejto súťaži debutovala ešte v roku 2008 v drese srbského Mašinacu Niš v zápase proti Glasgow City. V reprezentačnom drese si odkrútila premiéru ešte o rok skôr v rámci kvalifikácie na Majstrovstvá Európy žien do 19 rokov. V roku 2010 bola súčasťou srbského reprezentačného ´áčka´ počas kvalifikačných bojov o postup na Majstrovstvá Európy.

Už od leta 2015 však zarezáva Maja Dimitrijevič v drese novozámockého Unionu. Po tom, ako sa predstavila v zápasoch Ligy majstrov, nastupuje za Nové Zámky i v zápasoch 1. ligy žien. Na juh Slovenska prišla s priateľom Bojanom, ktorý mimochodom tiež hráva futbal – za švrtoligové FK Vlčany. Obaja si naše mesto hneď obľúbili.

V ostatnom víťaznom zápase prvej ligy žien proti Selciam (4:1) Maja Dimitrijevič nenastúpila pre červenú kartu. Novozámčanky sa momentálne nachádzajú na treťom mieste ligovej tabuľky, na vedúci Slovan Bratislava strácajú päť bodov, majú však jedno stretnutie k dobru. Najbližšie ich čaká ôsma Žilina.

Čo vás priviedlo na Slovensko a konkrétne do Nových Zámkov?

S možnosťou prestupu na Slovensko prišiel môj manažér Vladimir Randjelovic a tak som v júli 2015 prestúpila do Nových Zámkov. Spočiatku som nastupovala iba v zápasoch Ligy majstrov. Následne sme sa dohodli na zmluve na celú sezónu.

Ako sa vám v Nových Zámkoch páči? Plánujete tu s priateľom ostať žiť?

Nové Zámky sa mi páčia, je to pekné tiché mesto. Naším plánom je ostať na Slovensku dlhodobo. Teraz sú to Nové Zámky a potom sa uvidí.

V kádri je okrem Vás ešte jedna Srbka – Dajana Mitič. Poznali ste sa navzájom už pred pôsobením v Nových Zámkoch

Predtým sme sa nepoznali, prvýkrát sme sa stretli až tu v klube. Trávime spolu voľný čas po tréningoch, spolu s kapitánkou Hanou (Korytárovou), Ivanou (Pálenčíkovou), Terezou (Mihálikovou), Aďuškou (Horváthovou) a s ostatnými. So všetkými si dobre rozumiem a tiež tu hrá moja kamarátka Sara (Sara Kreča – pozn.).

V tabuľke 1. ligy ste na 3. mieste ale máte o jeden odohraný zápas menej. Čaká vás ešte 5 zápasov, vrátane stretnutia so Slovanom Bratislava. Majú Nové zámky tento rok na titul?

Veríme, že titul získame. Ja osobne si myslím, že sme najlepším tímom v lige a že dokážeme titul obhájiť. Dúfam, že vyhráme i zápas so Slovanom a rovnako tak všetky zvyšné stretnutia, aby sme získali ligový triumf.

V minulosti ste sa predstavili i v Lige majstrov (aj v drese Nových Zámkov). Rozdiel medzi súpermi a Novými Zámkami bol však príliš veľký. V čom podľa vás najviac zaostáva slovenský ženský futbal za vyspelými krajinami ako Nemecko či Švédsko?

V Lige majstrov sú veľké rozdiely, pretože tímy zo západnej Európy majú oveľa viac peňazí a tak do ženského futbalu oveľa viac investujú. Mne sa tu však páči, mám veľmi dobrý vzťah s trénerom Štefanom Labayom a prezidentom klubu Babinom. Som šťastná, že tu môžem hrať.

V Srbsku ste hrávali futbal v meste Niš. Keď porovnáte kluby Mašinac Niš a Union Nové Zámky, v čom je hlavný rozdiel? Aký je rozdiel medzi slovenským ženským futbalom a srbským ženským futbalom?

Rozdiel medzi Mašinacom a Novými Zámkami nie je veľký. Oba kluby sú šampiónmi svojich krajín. Akurát v Srbsku sa hrá technickejší futbal a na Slovensku sa hrá tvrdšie.

Študujete telesnú výchovu a šport na univerzite v Niši. Plánujete tieto vedomosti využívať v budúcnosti profesionálne?

Áno, študujem na športovej univerzite a rada by som ju dokončila. Ešte mi ostáva jeden ročník. Po skončení hráčskej kariéry by som sa chcela stať trénerkou. Už mám i trénerskú licenciu.

Aké sú vaše futbalové ambície? Máte futbalový sen?

Momentálne chcem s Novými Zámkami získať ligový titul a následne spraviť lepšie výsledky v Lige majstrov. Z tých dlhodobejších snov je to výhra v Lige majstrov, ale to bude už náročnejšie (smiech).

Komu vo futbale najviac fandíte?

Môj obľúbený klub je Partizan Belehrad. Z hráčov to je Vincent Company.

Čítajte tiež:
Talentovaný Kevin (17) z nášho okresu v drese Slovana: Ešte o ňom budeme počuť!
Novozámčania po ôsmich prehrách v nadstavbe zabrali naplno, chcú späť spoločnú súťaž s Čechmi
Richard Lintner o vzkriesení novozámockého hokeja: Je to fascinujúci a vzrušujúci príbeh!
Odštartovala dostihová sezóna, na programe aj Šurany: V akej forme je džokej Cagáň?
Toto sme tu ešte nemali: Veľké hokejové oslavy na námestí v Nových Zámkoch! FOTO a VIDEO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM