Šport

Majstrovstvá sveta v hokeji 2019: Slováci v Košiciach na úvod proti USA

Slovenskí hokejisti odohrajú prvý zápas budúcoročných MS proti USA.

Ilustračný obrázok k článku Majstrovstvá sveta v hokeji 2019: Slováci v Košiciach na úvod proti USA
Zdroj: TASR

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v stredu schválila a zverejnila celý program šampionátu a domáca reprezentácia, ktorá je zaradená v základnej A-skupina v Košiciach, sa prvýkrát svojim fanúšikom predstaví v piatok 10. mája o 20.15.

Je to zároveň prvý hrací deň MS a turnaj o 16.15 otvárajú úvodné buly zápasov Fínsko – Kanada (košická Steel Aréna) a Rusko – Nórsko (bratislavský ZŠ Ondreja Nepelu). Paralelne s večerným šlágrom domáceho výberu sa v hlavnom meste stretnú Česi so Švédmi.

Na druhý deň v sobotu napoludnie nastúpia v Košiciach proti sebe výbery dvoch predchádzajúcich hostiteľských krajín Dánska a Francúzska, následne hrá Nemecko proti Veľkej Británii a o 20.15 Slovensko s Fínskom. „Nepochybujeme o tom, že košická aréna bude pri zápasoch našej reprezentácie praskať vo švíkoch. Skupiny sú však zložené tak, že máme ťaháky v oboch hostiteľských mestách. Kým v Košiciach Slovákov, USA a Kanadu, tak veríme, že Bratislave to budú Rakúšania, Rusi a Česi,“ povedal šéf organizačného výboru MS Igor Nemeček.

O správnom rozložení je presvedčený aj riaditeľ organizačného výboru pre Bratislavu Roman Štamberský: „Veríme, že tak, ako Slovensko bude domácim tímom v Košiciach, tak sa Bratislava zhostí tejto úlohy pre naše susedné krajiny Česko a Rakúsko. Boli by sme radi, keby obaja naši susedia zažili na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu atmosféru domácej arény.“

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Domáca reprezentácia sa ďalej predstaví v pondelok 13. mája proti Kanade (20.15), v stredu 15. mája proti Nemecku (20.15) a v piatok 17. mája proti Francúzsku (20.15). Úplne sa vyhne trom poludňajším termínom, v sobotu 18. mája vo večernom dueli narazí na Veľkú Britániu a na záver v utorok 21. mája popoludní na Dánsko.

V základnej fáze sa odohrá v oboch vetvách celkovo 28 zápasov, každý hrá v skupine s každým.

Dlhodobá časť vyvrcholí v utorok 21. mája a po dni voľna nasleduje štvrťfinále krížovým spôsobom. Prvý tím z Košíc sa stretne so štvrtým z Bratislavy, druhý z A-skupiny s tretím z „béčka“ a naopak (A1-B4, A2-B3, B1-A4, B2-A3). S tým, že prvé dve tímy odohrajú prvé kolo vyraďovacej fázy v dejiskách svojich predchádzajúcich zápasov a súperi prídu za nimi z opačných koncov republiky. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) však potvrdil, že v prípade postupu bude domáci výber hrať svoje štvrťfinále v Bratislave bez ohľadu na umiestnenie v skupine. Semifinále už iba v Bratislave je na programe v sobotu 25. mája a o deň neskôr šampionát vyvrcholí zápasmi o 3. miesto (15.45) a finálovým duelom (20.15).

Vstupenky na šampionát sa začnú predávať v septembri. „Ceny a štruktúru predaja lístkov oznámime v strede septembra, predaj sa začne o niekoľko dní neskôr,“ povedala šéfka komunikácie MS Michaela Grendelová: „Ešte v auguste predstavíme tvár oficiálneho maskota šampionátu. Je známe, že vlka Gooolyho z predchádzajúcich majstrovstiev, nahradí ďalšie národné zviera – medveď.“

Spolu so zverejnením jeho podoby sa v polovici augusta začne aj všeľudová voľba ohľadom mena nového maskota. Zaň budú môcť fanúšikovia hlasovať na oficiálnej facebookovej stránke šampionátu 2019 IIHF Ice Hockey World Championship Slovakia. Meno medveďa by malo byť známe koncom augusta.

Slovensko hostí šampionát druhýkrát v ére samostatnosti, prvýkrát to bolo v roku 2011, taktiež v Bratislave a Košiciach. Bratislava bola spolu s Prahou spoluorganizátorom majstrovstiev ešte počas existencie Československa – v rokoch 1959 a 1992.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM