Lukáš Zavacký Hokej Hokej

Majstrovstvá sveta začínajú: Ktorí odchovanci Košíc sa nachádzajú v kádri Zdena Cígera?

Hokejový klub z Košíc sa môže hrdiť počtom odchovaných hráčov, ktorí odcestovali na aktuálne majstrovstvá sveta. Zastúpenie nebude mať jedine v bráne.

Ilustračný obrázok k článku Majstrovstvá sveta začínajú: Ktorí odchovanci Košíc sa nachádzajú v kádri Zdena Cígera?
Zdroj: TASR

Košická hokejová škola vychovala množstvo zvučných a známych mien. Niektorí to dotiahli až do NHL, iní aspoň do reprezentácie. Na najbližšom svetovom šampionáte sa predstaví niekoľko odchovancov.

Veľké prísľuby do budúcnosti v obrane

Naše mesto budú v slovenskej reprezentácii zastupovať dvaja mladí obrancovia. Christián Jaroš začínal v Košiciach, no ako sedemnásťročný odišiel do Švédska. V mužstve Luleå HF sa postupne dostal cez mládežnícke kategórie až do Áčka. V roku 2015 ho v piatom kole draftovala Ottawa Senators, čiže je možné, že v budúcnosti bude pôsobiť aj v zámorí. Má len 20 rokov, všetko má pred sebou.

Ďalším je 24-ročný Martin Marinčin. Do roku 2010 hral doma, až kým sa nepobral do zámoria. Odskúšal si najprv juniorskú ligu, AHL a v súčasnosti hrá v najprestížnejšej NHL. Najprv bol v Edmontone Oilers, momentálne háji farby Toronta Maple Leafs. Tento rok dokonca odohral priemerne viac ako 20 minút na zápas. Aj v mladom veku môže byť teda lídrom našej krajiny.

Skúsenosti a kvalita v útoku

Za Slovensko budú hrať taktiež dvaja útočníci z Abova. Mládežníckym tímom Vladimíra Draveckého boli Košice, no skúsil si aj Ameriku, Rusko, Švajčiarsko a teraz je v českom Třinci. Skúsenosti sú teda pre 30-ročného krídelníka hlavnou prednosťou.

Tomáš Jurčo je zase obrovskou nádejou nášho národného hokeja. Podobne ako Martin Marinčin, aj on sa vydal v mladom veku na americký kontinent. V súčasnosti sa však vypracoval na kvalitného útočníka, ktorý síce niekedy hráva v nižšej AHL v Grand Rapids Griffins, no vo veku 23 rokov je, dá sa povedať, platnou súčasťou organizácie Detroit Red Wings. V ročníku 2015/2016 si v nej pripísal 44 štartov.

Začali niekde inde, no učili sa v Košiciach

Za odchovancov oceliarského mužstva môžeme považovať taktiež dvoch forvardov, ktorí síce začínali v inom meste, no ako mládežníci sa učili i u nás. Tomáš Marcinko pochádza z Popradu, následne sa však presunul do Košíc. Hral v Amerike, vo Švédsku a v súčasnosti je v Česku – v Pardubiciach.

Marek Bartánus je súčasným hráčom klubu z metropoly východu a napriek tomu, že je Liptovskomikulášan, väčšinu tínedžerských rokov prežil tu. To je možno dôvod, prečo posledné tri sezóny pomáha Košiciam v najvyššej hokejovej súťaži na Slovensku.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM