Svet Technológie Zo zahraničia

Mal byť prvým Afričanom tmavej pleti vo vesmíre: Mandla Maseko sa zabil na motorke

Juhoafričan Mandla Maseko, ktorý sa mal stať prvým Afričanom tmavej pleti vo vesmíre, zahynul v sobotu pri nehode na motocykli. Informovala o tom v pondelok stanica BBC.

Ilustračný obrázok k článku Mal byť prvým Afričanom tmavej pleti vo vesmíre: Mandla Maseko sa zabil na motorke
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Tento 30-ročný občan Juhoafrickej republiky, prezývaný aj Afronaut alebo Spaceboy, v roku 2013 uspel pri výbere spomedzi milióna ľudí zo 75 krajín sveta a stal sa jedným z 23 kandidátov na hodinový let na palube americkej kozmickej lode Lynx Mark.

V rámci výberu sa kandidáti museli podrobiť mnohým náročným testom telesnej a duševnej zdatnosti v súťaži organizovanej Axe Apollo Space Academy, sponzorovanej britsko-holandskou spoločnosťou Unilever a spoločnosťou pre vesmírnu turistiku Space Expedition Corporation (SEC).

Pred plánovaným letom potom Mandla Maseko musel absolvovať náročný výcvik v Kennedyho vesmírnej akadémii na Floride, ktorý zahŕňal skoky na voľnom páde či lety na palube stíhacích lietadiel, a trénovať odolnosť voči zrýchleniu.

Let do vesmíru bol naplánovaný na rok 2015, ale napokon sa neuskutočnil.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Mandla Maseko v poslednom čase pracoval ako diskdžokej v Pretórii. Sám o sebe hovoril, že je typickým chlapcom z predmestia Pretórie.

Na vysvetlenie svojich snáh dostať sa do programu Axe Apollo Space Academy uviedol, že chcel motivovať a inšpirovať mladých ľudí v Afrike a dokázať im, že bez ohľadu na svoj pôvod sa môžu pokúsiť dosiahnuť všetko, čo si zaumienia.

V rozhovore pre BBC uviedol, že mal v pláne osloviť z vesmíru mladých ľudí, ako to svojho času urobil aj americký astronaut Neil Armstrong, ktorý bol v roku 1969 prvým pozemšťanom na Mesiaci.

Do dejín sa Neil Armstrong zapísal svojím výrokom: „Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo,“ ktorý povedal, keď 20. júla 1969 vstúpil na povrch Mesiaca z lunárneho modulu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM