Lenka Fedorová Regióny Zo Slovenska

Malá dedinka s veľkou históriou: Obec pri Košiciach dýcha baníckou minulosťou, FOTO

Poznáte zaujímavosti z okolia Košíc? Neďaleká obec Zlatá Idka bol kedysi významným baníckym miestom. V článku sa dočítate viac.

Ilustračný obrázok k článku Malá dedinka s veľkou históriou: Obec pri Košiciach dýcha baníckou minulosťou, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR

Malebná dedinka Zlatá Idka, ktorá leží v okrese Košice-okolie sa pýši pútavou minulosťou. Preslávila sa ťažbou zlata, striebra, antimónu a medi. Čo všetko v nej nájdete dnes?

Pod obcou Zlatá Idka sa dodnes nachádza viac ako 100 štôlní. Podľa obyvateľky obce Viery Filčákovej, ktorá sa dlhodobo zaoberá jej históriou, baníctvo bolo v Zlatej Idke pravdepodobne rozvinuté už v dobe bronzovej, keďže sa tam v minulosti našiel bronzový depot.

V údolí potoka Ida sa kedysi ryžovalo i zlato. Vyskytovalo sa vo vrchnejších častiach niektorých žíl a v procese zvetrávania prechádzalo do sutín v údolí a potom do potokov. Práve tieto bystriny priviedli budúcich ťažiarov k primárnym zdrojom zlata a najmä spomínaného striebra.

„Bane sa zatvorili definitívne v roku 1926. V roku 1939 prišla maďarská okupácia. Hore na hrebeni bola hranica a Maďari začali znovu otvárať bane za vojny. Čo a s akým výsledkom, to nevieme,“ tvrdí Filčáková.

Jediná šachta, ktorá vychádza na povrch, je šachta Svajczer z roku 1847, ktorú v obci nazývajú Kumšt. Dnes sa z celej budovy zachovala len časť.

„Bola postavená v roku 1847. Veľké koleso, ktoré poháňala voda, vyťahovalo zo šachty materiál. Stavali to vraj Taliani z horúceho vápna. Tie múry stoja roky, bez prikrytia a ochrany. Šachta je spojená s dedičnou štôlňou Brauner. Bol tu aj byt. Bola to pomerne veľká budova. Ešte možno vidieť niektoré múry. V 50. rokoch, keď tu mali vojaci cvičenie, tak tieto múry ostreľovali,“ dodala Filčáková.

Okolie obce v súčasnosti poskytuje služby v rámci cestovného ruchu pre oblasť Kojšovskej hole. Spĺňa nároky na zdravé prostredie a pôsobí pozitívne na zdravotný stav ľudí, v dôsledku čoho sa lokalita stala významným prímestským rekreačným strediskom navštevovaným počas celého roka.

V našej fotogalérii si môžete pozrieť aj niekoľko záberov z tejto malebnej obce.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM