Webnoviny - Svet

MALACKY: Oprava železničného nadjazdu pokračuje

WEBNOVINY.SK

Foto: SITABRATISLAVA 19. augusta (WEBNOVINY) – Oprava železničného nadjazdu v Malackách pokračuje podľa harmonogramu, budúci týždeň sa začne so sanáciou mosta. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa kraja Iveta Tyšlerová. „Kompletne bola dokončená diagnostika toho, čo je na tomto moste chybné. Teraz sme v situácii, keď presne vieme, čo treba vymeniť a aké práce treba urobiť,“ povedal predseda kraja Pavol Frešo. Nedostatky sú podľa župana v očakávanom rozsahu a stihnú sa opraviť do konca októbra, ako bolo plánované. Na moste boli najzávažnejšie porušené dva mostné dilatačné závery, záverný múrik, vymeniť sa musia aj všetky odvodňovače, ktoré boli zhrdzavené a nefunkčné. Vodným lúčom na moste umelo vytvorili novú dilatačnú špáru, vyčistili mostné závery, opraviť treba aj dve poruchy – trhlinu a prepadlinu, ktoré vznikli cez celú šírku mosta v dôsledku hustej premávky. Okrem toho je v dolnom úseku naplánovaná nová betónová povrchová vrstva, ktorá lepšie odoláva náporu najmä nákladných áut. Na to, aby sa mohli podobné opravy urobiť v celom kraji, župa nemá podľa Freša dostatok peňazí v rozpočte. „Nemôžeme čerpať eurofondy, budeme musieť hľadať nejaké možnosti v spolupráci s vládou, v spolupráci s parlamentom. Chceme však ukázať, že aj za to málo, ktoré máme, robíme kvalitne, že na to dozrieme a že to robíme pre ľudí,“ dodal

Železničný nadjazd je už dlhší čas v havarijnom stave. Ten spôsobila zatekajúca voda, pre ktorú skolabovala 30-ročná izolácia a rozpadol sa asfalt. Izolácia proti vode a vlhkosti sa preto musí urobiť nanovo, následne sa položí aj nový asfalt. Náklady na opravy nadjazdu, ktorý je v správe kraja, sú rozpočtované na 600-tisíc eur. Pre tieto nevyhnutné práce bude do 31. októbra úplne uzatvorený úsek na približne 69. km cesty II/503.

Bratislavský samosprávny kraj opravil v tomto roku most ponad diaľnicu D1 Senec – Pezinok za 154-tisíc eur, pričom na nákladoch sa vďaka lacnejšiemu stavebnému materiálu ušetrilo približne 20 percent. Pribudlo tu nové vodorovné a zvislé dopravné značenie, ktoré je prehľadnejšie a vodičov núti znížiť rýchlosť, čím sa obmedzí nehodovosť na tomto zaťaženom uzle. Na moste je aj nový povrch z asfaltového betónu, opravili sa rigoly a odvodňovanie. Most opravovala poverená správcovská organizácia Regionálne cesty Bratislava, a.s., ktorá opravuje aj nadjazd v Malackách. Ďalší most plánuje kraj opraviť v obci Tomášov, na ktorom je v dôsledku jazdenia nákladných áut so štrkom zničený povrch vozovky.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM