Peter Simon Regióny

Máme byť na čo hrdí: Rožňavský Haviar poznajú aj za hranicami Slovenska

Folklór nemožno považovať za vec minulosti. Stále má množstvo fanúšikov. Dôkazom toho je rožňavský súbor, ktorý si ich našiel aj za hranicami Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Máme byť na čo hrdí: Rožňavský Haviar poznajú aj za hranicami Slovenska
16
Galéria

S tradičnou kultúrou sa môžeme stretnúť naozaj všade. Na veľkých spoločenských podujatiach, na zahraničných prezentáciách či na oslavách. Výnimkou nie je ani mesto Rožňava, kde sa jeho obyvatelia majú možnosť zúčastniť podujatí, ktoré pre nich už viac ako 30 rokov pripravuje folklórny súbor z mesta pod Kalváriou.

Viac ako 30 ročná história

Folklórny súbor Haviar vznikol v roku 1985. Pred rokom, v novembri, oslávili okrúhlych 30 rokov. Súbor spracováva folklórny materiál najmä z oblasti Horného Gemera, no vo svojom repertoári má aj tance z iných regiónov Slovenska. „S myšlienkou založiť súbor v Rožňave prišiel pán Štefan Fabo, ktorý bol zborovým spevákom SĽUKu, v roku 1985. O spoluprácu poprosil pána Jána Liptáka, ktorý sa stal prvým choreografom súboru. Tretím významným človekom, ktorý sa zaslúžil o rozvoj súboru v jeho začiatkoch, bol pán Igor Adler, ktorý pôsobil v súbore ako korepetítor,“ hovorí pre náš web vedúca súboru, Martina Dudášová.

Ako spresnila Dudášová, súbor vo svojich počiatkoch fungoval pri vtedajšom Baníckom učilišti v Rožňave ako krúžok. Keďže mesto Rožňava má bohatú banícku tradíciu a súbor pracoval pri SOU ŽB v Rožňave, aj názov „Haviar“ vybrali tak, aby túto banícku tradíciu vystihol. „Aj keď boli na začiatku pôsobenia súboru skeptickí, do troch rokov pripravili prvý celovečerný program, vďaka ktorému bol súbor zaradený do kategórie C, ako súbor vyspelý. Medzi prvé tance, ktoré súbor má, patrí napríklad stále obľúbený tanec pod názvom Tanec nepozvaných pred kostolom,“ informuje vedúca súboru.

Aktuálne majú v súbore okolo 30 aktívnych členov. Súbor má zatiaľ dve zložky, tanečnú a spevácku. Ale chceli by sa rozšíriť aj o hudobnú zložku. Početnejšia je tanečná.

Do súboru sa môže prihlásiť prakticky každý, kto má rád folklór, rád tancuje, spieva alebo hrá na hudobný nástroj. „Prísť môže každý vo veku od 13 rokov, horná hranica nie je obmedzená. Do svojich radov prijímame záujemcov kedykoľvek počas roka. Stačí prísť v piatok o 18:30 hod. do rožňavských kasární a nezabudnúť si doniesť cvičebný úbor a hlavne cvičky. Keď má človek chuť sa niečo nové naučiť a nevzdá sa pri menšom neúspechu, tak určite to dotiahne ďaleko,“ povedala Dudášová.

Vystupujú nielen na Slovensku

Najčastejšie vystupujú v okrese Rožňava, na akciách organizovaných obcami, mestom Rožňava a Gemerským osvetovým strediskom. Ale aj na festivaloch po celom Slovensku. Snažia sa však aspoň raz za rok dostať aj na vystúpenie mimo Slovenska. „Za zmienku stoja určite zahraničné vystúpenia v Taliansku, Rumunsku, či Maďarsku. Ale sme veľmi radi, keď vystupujeme aj na slovenských festivaloch ako Hontianska paráda v Hrušove, Detva, Heľpa. Každý rok sa tešíme najmä na domáce folklórne festivaly, na ktoré chodíme s hrdosťou a prezentujeme to najlepšie, čo máme. Ide o Gemerský folklórny festival Rejdová a rovnako aj Rok na Gemeri,“ hovorí Martina Dudášová.

Podľa nej medzi taký nezabudnuteľný zážitok patrí určite vystúpenie v Poľsku, vo Wisle. Išlo o medzinárodné súťažné podujatie, ktorého sa zúčastnili folklórne kolektívy z 20 krajín sveta. Vystúpenia sa konali v rôznych mestách. A aj napriek tomu, že to bolo náročné, priniesli si so sebou domov množstvo spomienok a krásnych zážitkov.

Nechýbajú mu prestížne ocenenia

Súbor Haviar získal za svojej éry viacero významných ocenení. Naposledy to bolo minulý rok. Zúčastnili sme sa podujatia Týždeň Beskydskej kultúry. Išlo o medzinárodné súťažné podujatie. "Súťažné vystúpenie hodnotila 10 členná zahraničná porota, ktorá udelila 6 cien a jednu pre celkového víťaza. Boli sme veľmi šťastní a zároveň prekvapení, keď moderátori večera oznámili, že získavame cenu za zachovávanie špecifického regiónu Gemer. Táto cena znamená veľa nielen pre nás ako súbor, ale verím, že aj pre všetkých ostatných z Horného Gemera, hodnotí Dudášová.

Ako dodala, ukázali, že aj s týmto menej poznaným regiónom sa vedia presadiť a náš folklór vedia oceniť aj v zahraničí. „Medzi staršie úspechy súboru patrí účasť na kategorizácii folklórnych súborov v roku 1989 v Humennom, kedy bol súbor zaradený medzi súbory vyspelé. Vďaka tomu s ním vtedajšia Československá televízia natočila dva filmy, Rejdovské a Zbojnícke motívy. Súbor sa stal 4-krát Laureátom celoštátnej prehliadky vojenských folklórnych súborov Folklórny Turiec v Martine, nemálo ocenení získali aj jeho sólisti a spevácka skupina,“ dodala na záver vedúca súboru Haviar, Martina Dudášová.

Obrazom: Folklórny súbor Haviar
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM