Martin Sýkora Správy Zo Slovenska

Máme sa na čo tešiť: Prípravy na otvorenie Tatranského ľadového dómu vrcholia

Najväčšiu atrakciu zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách, Tatranský ľadový dóm, 23.novembra oficiálne sprístupnia širokej verejnosti a pomyselne tak Tatranci otvoria zimnú turistickú sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Máme sa na čo tešiť: Prípravy na otvorenie Tatranského ľadového dómu vrcholia
42
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Tatranský ľadový dóm na Hrebienku tradične otvára zimnú sezónu vo Vysokých Tatrách. Nebude tomu inak aj tento rok, aj napriek tomu, že sa babie leto nechce vzdať svojej krásy v prospech zimy. „Práce na Tatranskom ľadovom dome začali tento rok 24.9. prvým návozom materiálu na Hrebienok. Do dnešného dňa vyviezlo 10 kamiónov rekordných 1 800 kusov ľadových blokov, čo predstavuje 225 ton ľadu," upresnila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry, Veronika Littvová.

Od 22. októbra sa ľadové kocky premieňajú na unikátnu ľadovú baziliku pod rukami hlavného staviteľa Adama Bakoša so svojim tímom 15-tich sochárov s 11-timi pomocníkmi zo Slovenska, Čiech, Poľska, Walesu. Zaujímavosťou je sochárka z amerického Texasu.

Už 6.ročník Tatranského ľadového dómu sa nesie v štýle Baziliky Sv. Petra v Ríme spolu s Berniniho kolonádou. V Berniniho kolonáde bude situovaných celkovo 84 stĺpov po oboch stranách. Zaujímavosťou je, že len na samotné ľadové stĺpy o výške cez 3,5 m (bez podstavcov a hlavíc) je použitých 3,5 kamióna ľadu, čo predstavuje 630 kusov ľadových blokov. Celková výška stĺpov je do 5m a na ich vrcholoch budú umiestnené sochy.

Zdroj: TASR

Samotná hlavná kupola bude mať rekordnú výšku až 11,5 m, čo je maximálna možná výška v rámci celkovej expozície. Originálne majstrovské ľadové dielo je v kupolách doplnené umeleckými výplňami. Tie sú pretransformované do vitráže modernou technológiou tavenia skla. Ich autorom je Achilleas Sdoukos, sklár a dizajnér, so slovensko-gréckym pôvodom. Jeho umelecký život orientuje na tvorivé hľadanie v magickom materiáli, ktorým je sklo. „Práce na Tatranskom ľadovom dóme vrcholia aj napriek tomu, že na november vysoké teploty v súčasnosti s ľahkosťou dosahujú 10 ˚C, čo prácu stavbárom značne komplikuje. Šikovní stavbári však kupolu dokážu dostupnými metódami ochladiť na teplotu, s ktorou si už vnútorná klimatizácia hravo poradí,“ doplnila Littvová. Tatranský ľadový dóm bude otvorený od piatka 23. novembra 2018 vždy denne od 9:00 do 16:30 hod., pričom počas hlavnej zimnej sezóny a vianočných sviatkov budú otváracie hodiny predĺžené. Vstup do unikátnej ľadovej baziliky je pre návštevníkov bezplatný. Počas celej hlavnej zimnej sezóny sa uskutočnia pravidelne každú nedeľu v Tatranskom ľadovom dóme koncerty a hudobné vystúpenia. Návštevníci si môžu v týchto unikátnych mrazivo krásnych priestoroch vychutnať otvárací koncert, štyri adventné koncerty, silvestrovský koncert a mnoho koncertov v roku 2019.

Foto: Archívne

Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM