Eva Mikulová Rôzne

Máme tu jesennú rovnodennosť. S čím ju spájali naši predkovia?

Dni sa skracujú a noci predlžujú. Ešte nás čaká Babie leto, ktoré má svoje striebro a zlato - ranné hmly a slnečné dni.

Ilustračný obrázok k článku Máme tu jesennú rovnodennosť. S čím ju spájali naši predkovia?
Zdroj: Adam Stečák

Je tu termín jesennej rovnodennosti – 22. september, ktorým začína tmavá a studená časť roka. A už sa dni budú len skracovať a noci predlžovať až do zimného slnovratu.

Začiatok jesene však býva ešte príjemný. „Leto sa ešte pokúša utešiť nás a prejavuje svoju revoltu ľudmilsko – matúšovským, tereziánskym a letom Všetkých svätých, ktorým už ale napospol prislúcha názov – babie letá,“ hovorí odborníčka na pranostiky a milovníčka prírody Eva Bombová.

„Je tu odpradávna obávaný strídží deň, poznamenaný strachom z tmy, chorôb a smrti a načim brániť sa najmä osvedčenými starodávnymi spôsobmi, a to cesnakom a sviecami.“

Pôvaby jesene

Toto ročné obdobie má však aj svoje tromfy. „Pôvab jesennej pestrofarebnej prírody je fascinujúci, rušno je vo vinohradoch, v sadoch, na zemiačniskách, následne na všakovakých oberačkových fiestach a tradičných hodoch. A svoje tromfy majú aj pavúčikovské babie letá, ktoré navyše prinášajú aj osvedčené čarovanie,“ dodáva E. Bombová.

Onedlho sa v prírode objavia poletujúce pavúčikovské chuchvalčeky – známe lietajúce „babie letá“. „Naši predkovia ich doslova lovili s presvedčením, že prinášajú bozky šťastia. Ich pôvab naši predkovia zakotvili aj do pranostiky: Babie leto má svoje striebro a zlato – ranné hmly a slnečné dni. A ďalšia ešte vzdoruje prehlbujúcemu sa chladu aj takto: Čím viac babieho leta v povetrí, tým dlhšie teplo vydrží.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM