Monika Hanigovská Zo Slovenska

Mamička trnavských dvojičiek: Je to veľká radosť, ale aj starosť

V Trnave sa minulý rok narodilo aj niekoľko dvojičiek. Medzi nimi i Adelka a Dušanko. Ich mamička Zuzana nám prezradila kopu zaujímavých postrehov.

Ilustračný obrázok k článku Mamička trnavských dvojičiek: Je to veľká radosť, ale aj starosť
11
Galéria
Zdroj: Archív Zuzana Harčárová

Ako sme vás len pred pár dňami informovali, v našom meste prišlo na svet v roku 2016 aj niekoľko dvojičiek. Dnes vám prinášame článok z trnavskej domácnosti, ktorá zažila vlani hneď dvojnásobnú radosť. Narodili sa jej totiž dvojičky Adelka a Dušanko. Tie v našom meste vyrastajú spolu s ich staršou sestrou Ninou.

Spomínané dvojičky priviedla na svet v našej pôrodnici Trnavčanka Zuzana Harčárová. Stalo sa tak prvého februára minulého roka. Takmer na poludie sa vtedy ako prvá na svet vypýtala Adelka a to presne o 11.50 hodine. O dve minúty neskôr sa potom narodil Dušanko.

Zdroj: Archív Zuzana Harčárová

Poriadne prekvapenie

V rodine sympatickej Trnavčanky sa až do štvrtého mesiaca tehotenstva pripravovali na príchod jedného nového člena. S dvojičkami teda najskôr nerátali, potom však nastala zmena.

„Verte mi, že to bol teda riadny šok. Do štvrtého mesiaca bola moja gynekologička „v tom“, že budeme mať chlapčeka. Až po 3D ultrazvuku som sa dozvedela, že to budú vlastne dve detičky. Musím pravdu povedať, že to bol obrovský šok a pár dní som to predychávala,“ povedala nám s úsmevom mladá mamička Zuzana.

Veľkú radosť mala Ninka, dnes štvorročná dcérka pani Zuzany. „Radosť dcéry Ninky bola obrovská, keď sa dozvedela, že bude mať hneď dvoch súrodencov. Od začiatku až kým sa nenarodili o nich hovorila,“ opisuje nám sympatická Trnavčanka.

Mamička Zuzana a ani jej rodina nemusela po narodení bábätiek riešiť, ako novonarodencov rozoznať, keďže si domov odniesli chlapčeka a dievčatko. Avšak táto trnavská mamička neskôr postrehla aj inú rozdielnosť medzi Adelkou a Dušankom.

„U našich dvojičiek som postrehla, že Adelka je viac popredu ako jej braček. Prvá sedela, skôr začala loziť, skôr sa postavila na nôžky,“ prezradila redakcii spravodajského portálu Trnava 24.

Zdroj: Archív Zuzana Harčárová

Harmonogram je dôležitý

Ako ďalej dodala Zuzana Harčárová, jej ratolesti nepatria vôbec medzi pokojné deti, sú ako čertíci a podľa jej slov sú jednoducho všade ako také dva živly. Trnavčanka nám preto porozprávala svoj recept „ako na dvojičky“.

„Ako zvládnuť dvojičky? Každá mamička dvojičiek si musí vedieť zadeliť harmonogram. Keď sa dvojičky ešte len narodili a mali zhruba dva a pol až tri mesiace, boli dosť spavé… Neskôr, keď už začali viac vnímať všetko naokolo, človek sa im musel aj viac venovať. Ale dá sa to zvládnuť – aj nákupy aj kŕmenie – a taktiež aj uspávanie. Naši drobci majú rovnaký režim. Rovnako papajú, rovnako chodia spinkať, proste majú identický režim. Takže mám čas si doma urobiť veci, ktoré potrebujem, ako napríklad upratať, navariť a podobne. Pre takéto nastávajúce mamičky mám radu, nebojte sa, žiadny stres, každá jedna to zvládne. My ženy sme silné stvorenia,“ prezradila Zuzana.

Zdroj: Archív Zuzana Harčárová

Radosť aj starosť

Trnavská mamička však zároveň aj dodala, že bez starostí to podľa jej skúseností úplne nepôjde. „Nastávajúce mamičky dvojičiek by sa mali pripraviť na nedostatok spánku, niekoľko prebdených nocí… Sem-tam, že sa človek nemá kedy naraňajkovať, alebo naobedovať. Ja osobne sama za seba môžem vyhlásiť, že zo štyroch káv, ktoré denne vypijem, každú jednu pijem ľadovú. Proste sa k nej nemám čas dostať.“

Zuzana ďalej pre nastávajúce mamičky prezradila, že sa treba pripraviť aj na to, že, keď detičky začnú loziť, navštívia vás všade, či už v kúpeľni, v kuchyni pri otváraní šuflíkov, alebo aj napríklad na toalete. "Život s dvojičkami je občas komédia… Musím sa priznať, že občas sú aj také dni, že čakám, kedy už bude večer, že deti konečne pôjdu spať. Dvojičky sú veľká radosť, ale aj starosť,“ povedala nám na záver mamička Zuzana.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

FOTO: Aj v Trnave nájdeme dvojičky, zoznámte sa s Adelkou a Dušankom
11
Galéria
Zdroj: Archív Zuzana Harčárová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM