Webnoviny - Svet

Maradona pripustil argentínsky doping

WEBNOVINY.SK

Lionel Messi s trénerom Argentíny Diegom MaradonnomFoto: SITA/APBUENOS AIRES 24. mája (WEBNOVINY) – Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona priznal, že hráči „Albicelestes“ užili pred jedným z kvalifikačných duelov o postup na MS 1994 nepovolené podporné látky.

Súčasťou konšpirácie mal byť aj súčasný viceprezident FIFA a šéf argentínskej federácie Julio Grondona. Podľa Maradonu sa mal doping týkať duelu s Austráliou, v ktorom Juhoameričania zvíťazili v Buenos Aires najtesnejším rozdielom 1:0, a stimulant mal hráčom podať lekár do kávy.

Na samotnom šampionáte mal „božský Diego“ pozitívny dopingový nález a Argentínčania ukončili svoje pôsobenie v štvrťfinále.

„Prečo zrazu po zápase s Austráliou neboli žiadne antidopingové kontroly, keď sme ich mali vždy predtým? Zakaždým musel ísť niekto na odber, ale keď sa malo rozhodnúť, či sa Argentína dostane na majstrovstvá sveta alebo nie, tak sme nemuseli podstúpiť žiadne testy. Bol to jasný podvod a Grondona o tom všetkom vedel,“ vyhlásil Maradona pre argentínsku televíziu a pokračoval: "

Stalo sa to, že nám dali niečo do kávy. Nejaké povzbudzujúce prostriedky. My sme ju vypili, a preto sme vtedy tak behali." Šéf argentínskej federácie Grondona zatiaľ na Maradonove slová nereagoval.

Chce zažalovať Grondonu

Maradona uvažuje o tom, že podá žalobu na prezidenta Argentínskej futbalovej federácie (AFA) Julia Grondonu. Dôvodom je údajné ohováranie bývalého kouča argentínskej reprezentácie zo strany prezidenta AFA. Osemdesiatročnému Grondonovi sa nepáči drogová minulosť Diega Maradonu. „Som starý, ale zdravý. Nevytvoril som si problémy zlým životným štýlom,“ vyhlásil pre argentínske médiá šéf AFA.

Maradonu, ktorý minulý týždeň podpísal zmluvu s tímom zo Spojených arabských emirátov Al-Wasl, sa dotkla táto kritika. Bývalý hráč FC Barcelona či SSC Neapol tvrdí, že už sedem rokov neberie drogy a chce zažalovať Grondonu za jeho vyjadrenia.

„Som pripravený poriadne šliapnuť na plyn a nezaujíma ma, s kým sa dostanem do konfliktu. Každý, aj jeho vnúčatá, bude musieť odpovedať na otázky mojich právnikov,“ vyhrážal sa Maradona a zároveň dodal: „Nemám čo skrývať. Chcem, aby všetci vedeli, že budem bojovať proti Grondonovi aj jeho rodine.“

Nezhody medzi dvoma argentínskymi funkcionármi nastali, keď prezident AFA odmietol predĺžiť Maradonovi zmluvu pri národnom výbere po minuloročných majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike, na ktorých Argentína skončila vo štvrťfinále.

Messi odmieta porovnania s Pelém a Maradonom

Argentínsky futbalista Lionel Messi, mnohými označovaný za najlepšieho hráča minimálne svojej generácie, odmietol porovnania s velikánmi najpopulárnejšieho športu na svete Pelém či Diegom Maradonom. „Neviem, či dosahujem ich kvality. Obaja boli skvelí hráči, ktorí toho veľa dokázali aj na reprezentačnej úrovni, čo sa mne zatiaľ nepodarilo. Navyše, iba ťažko sa dajú porovnávať futbalisti z rôznych ér. Ak si na mňa budú ľudia pamätať aj o 50 rokov ako na súčasť skvelého tímu FC Barcelona, budem na seba hrdý,“ povedal 23-ročný dvojnásobný najlepší hráč sveta pre britské periodikum The Telegraph.,

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM