Správy Rôzne

Marec prináša intenzívny lejak: Viacerým krajom hrozia povodne

Nad Slovensko sa v nedeľu večer presúva v brázde nízkeho tlaku vzduchu zvlnený studený front.

Ilustračný obrázok k článku Marec prináša intenzívny lejak: Viacerým krajom hrozia povodne
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v nedeľu vydal výstrahy prvého stupňa pred povodňami z trvalých dažďov, ktoré sa môžu vyskytnúť na viacerých miestach Slovenska.

Konkrétne v okresoch Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Turčianske Teplice, Ružomberok a Žilina, konkrétne na rieke Rajčianka.

„Vzhľadom na očakávaný trvalý dážď, teda vysoké úhrny, je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný,“ informovala Hydrologická informačná a predpovedná služba Žilina.

Výstrahy platia od nedele večera 20.00 h do pondelka (2. 3.) rána 9.00 h. Povodne môžu podľa SHMÚ spôsobiť relatívne malé nebezpečenstvo a škody na majetku menšieho rozsahu.

Ako informuje iMeteo.sk, najvýraznejšie zrážky sa očakávajú v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji, kde do 8:00 naprší od 15 až 25 mm, miestami až do 40 mm.

Slabšie zrážky sa očakávajú v Žilinskom kraji (najmä v severných okresoch) a v Košickom kraji, kde naprší od 5 do 15 mm. Najmenej zrážok sa očakáva v Prešovskom kraji kde to bude 1 až 10 mm.

„Intenzívny dážď môže na viacerých miestach spôsobiť komplikácie v podobe zdvihnutých vodných tokov. Miestami môžu byť prekonané aj povodňové stupne. Ďalšie výdatné zrážky nás čakajú v závere pracovného týždňa. Do konca týždňa by najmä na severe malo snežiť aj od stredných polôh,“ dodáva iMeteo.sk.

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM