Správy

Marihuana áno, alebo nie? Čo všetko sa skrýva za populárnou zábavkou?

Zakázané ovocie chutí najlepšie. Čerstvý Európsky školský prieskum šokoval štatistikou, že až 40% opýtaných Slovákov vo veku 15 až 24 rokov s ňou v roku 2015 experimentovalo. Pritom marihuana je u nás stále nelegálnou drogou.

Marihuana je na Slovensku po alkohole a klasických cigaretách najrozšírenejším druhom ľahkých drog. Experimentujú s ňou mladí, ale priaznivcov má aj v generácii štyridsiatnikov.

Užívať marihuanu je nezákonné, pestovať tiež. A je jedno, či je to pre vlastnú potrebu, alebo za účelom predaja. Prechovávanie malého množstva marihuany je však iba prečinom.

PREČÍTAJTE SI: Marihuana a extáza na vzostupe. Z festivalov sa dostali do bežného života mladých

Trestný čin

Pestovanie konope s vysokým obsahom účinnej látky THC však už môže byť kvalifikované ako trestný čin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov. Trest? Hrozí odňatie slobody v rozmedzí 4 až 10 rokov.

Zakázané je aj pestovanie marihuany na priemyselné účely a tiež jej následné spracovanie. Pokuta môže byť vyše 33 tisíc eur.

Konope sa dá pestovať aj legálne, ak splníte špeciálne podmienky a máte len odrody, ktoré spadajú pod osobitý predpis Európskej únie.

Na Slovensku je už od roku 2010 zvýšená snaha o dekriminalizáciu marihuany, zástancovia argumentujú, že za dva jointy predsa niekto nemôže skončiť vo väzení. Navyše v rovnakej cele ako výtržník, podvodník, zlodej či dokonca vrah.

Príkladom by mohlo byť susedné Česko. Tam je povolená marihuana na liečebné účely. U nás sa naproti tomu argumentuje tým, že Slovenská republika je signatárom Jednotného dohovoru o omamných látkach (1961) a Dohovoru o psychotropných látkach (1971), teda tieto pravidlá bránia snahe jej o legalizáciu.

Konzumentov je viac

V praxi tak platí, že to, čo je zakázané, chutí najviac. „Sem tam si si ju dám, hlavne na diskotékach, to už máme ako takú tradíciu s kamarátmi,“ prezrádza dvadsiatnik Roman, ktorý ale veľmi dobre vie, že robí nelegálnu vec.

Na otázku či mu hodina až štyri, čo je dĺžka trvania účinku marihuanovej cigarety, stojí za prípadné opletačky so zákonom odpovedal rázne: „Viem, že je to nelegálne, ale určite sa nenechám chytiť. Navyše si nemyslím, že by sa za toto malo zatvárať. Niekto ukradne milióny a nič, ty si dvakrát potiahneš a hneď sedíš,“ dodáva.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Briti sa boja brutálnych slovenských futbalových fanúšikov

Ľudí ako je Roman je u nás dosť. Niektorí sa bez strachu chvália na sociálnych sieťach. Určite so dobre neuvedomujú, že po vyfajčení jednej marihuanovej cigarety je možné zistiť prítomnosť THC v organizme až na 40% až 50%.

Posledné stopy jedného jointa ostávajú vo vašom tukovom tkanive a vo vlasoch ešte aj 138 hodín po užití!

Ako spoznať človeka, ktorý užíva marihuanu

  1. rozšírené zrenice
  2. červené oči, silne stimulujúce afrodiziakum
  3. zvýšená chuť na sladké
  4. sucho v ústach a tým pádom zvýšená spotreba tekutín
  5. bolesti hlavy, závrate
  6. paranoja, zmätenosť
  7. silné búšenie srdca, zvýšená tepová frekvencia
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM