Správy Zo Slovenska

Na telo: Hákové kríže, zvláštne financovanie Kotlebovcov a Sulík o rozhodnutí Mistríka

Diskusná relácia na Markíze priniesla búrlivú diskusiu medzi moderátorom a predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom. Sulík zo SaS vysvetľoval Mistríka aj Kisku.

Ilustračný obrázok k článku Na telo: Hákové kríže, zvláštne financovanie Kotlebovcov a Sulík o rozhodnutí Mistríka
Zdroj: TV Markíza

Robili, čo mohli

Reláciu otvoril moderátor Michal Kovačič s aktuálnou témou ostatných dní ohľadom koaličných rokovaní, ktoré príliš dobre nedopadli.

„SaS spravila všetko pre to, aby takáto koalícia vznikla. Reagovali sme na výzvu Andreja Kisku pred mesiacom v Liberálnom dome, kde sa mi podarilo dať dokopy všetkých lídrov demokratickej opozície, tam Andrej Kiska vyzval k vytvoreniu širokej koalície,“ začal s vysvetľovaním šéf liberálov Richard Sulík (SaS).

„A potom si to rozmyslel a hľadal dôvody, prečo to nešlo,“ doplnil bývalý europoslanec s tým, že nesúhlasí s tvrdením, že pri vzniku päťkoalície bez KDH by boli práve kresťanskí demokrati v ohrození.

Ako tvrdí, prebehlo niekoľko stretnutí, kedy líder strany Za ľudí nevedel podľa neho dostatočne vyargumentovať zmenu postoja k spájaniu sa. „To vysvetlenie bolo slabé,“ hovorí Sulík s tým, že Kiska sa pozerá len na svoje preferencie.

Marian Kotleba sa k téme vyjadriť odmietol s vedomím, že nasleduje téma jeho nespolupráce so stranou bývalého ministra z Mečiarovho HZDS Štefana Harabina.

„Chystáme sa do prelomových volieb, ktoré rozhodnú o tom, aké Slovensko budeme mať. Či Slovensko normálne slovenské, alebo Slovensko liberálne, fanatické. V tejto snahe sme spravili všetko, išli sme aj za pánom Harabinom, akceptovali sme jeho podmienky,“ tvrdí na margo fiaska v centrále strany Vlasť, kedy uprostred rokovaní dostali novinári oficiálnu tlačovú správu o nedohode.

Bez Mistríka

Sloboda a Solidarita sa v prieskumoch potáca okolo hranice zvoliteľnosti a preto padla aj otázka, či Robert Mistrík, ktorý kandidoval v tohtoročných prezidentských voľbách, bude na kandidátke strany.

„Nebude,“ vyhlásil rozhodne Sulík a doplnil, že mali spolu viacero rozhovorov, z ktorých vyplynulo, že sa už nebude politicky angažovať. Dôvodom by mohlo byť práve sklamanie z toho, ako dopadol pokus o širokú koalíciu zo strán SaS, Za ľudí, PS-Spolu, OĽaNO a KDH.

„Vreckové“ zo straníckej kasy

Napriek tomu, že prešiel zákon o nových pravidlách pre politické strany z dielne SNS, pravidlá sa nemenili v časti o sprísňovaní s nakladaním so štátnym príspevkom. Moderátor Michal Kovačič sa preto opýtal Kotlebu, prečo odmieta prezradiť ako si z neho prilepšuje.

„V rámci strany ekonomické otázky rieši ústredný tajomník Rastislav Šlosár, táto otázka šla aj na podpredsedu strany pána Beluského, oni absolútne otvorene zodpovedali,“ vyhýbal sa odpovedi nervózny Kotleba, ktorý ako poslanec NR SR zarába približne 5090 Eur.

Pod tlakom moderátora nakoniec priznal, že „na účet mi chodí asi 1200 – 1300 eur mesačne“ zo straníckych peňazí určených na politickú činnosť. Celkovo sa tak jeho mesačný príjem vyšplhal na približne 6300 Eur.

Tiež potvrdil, že stranícke prilepšenie k platu dostáva aj poslanec Šlosár s tým, že prispievajú z poslaneckých platov na charitu, keďže zo štátneho príspevku to robiť nemôžu. „My na rozdiel od iných politických strán neprepierame štátne príspevky cez firmy, cez vytvorené agentúry, cez ktoré si nakupujú sídla v Chorvátsku,“ snaží sa oponovať Kotleba, ale konkrétne mená politikov odmietol uviesť.

Ľudácke uniformy a hákové kríže

V závere relácie bol Kotleba konfrontovaný priamo s jeho fašistickými prejavmi, kedy rečnil v Banskej Bystrici v uniforme nápadne pripomínajúcu gardistickú a kde medzi jeho priaznivcami v rovnakých uniformách svietil transparent: SNP – Bolševický puč proti slovenskej samostatnosti.

Na otázku moderátora, či si doštudoval históriu reagoval informáciami o počte mŕtvych pred a počas Slovenského národného povstania a Kovačič ho prerušil s poznámkou, že je jeho právom neodpovedať, či stále súhlasí s tým, že SNP bol puč bolševikov.

Následne bol konfrontovaný s tým, že viacero predstaviteľov ĽSNS má problém so zákonom. Jeden bol obvinený z vraždy, severoslovenský predstaviteľ zbil Dominikánca a kričal na neho, že je „neger“ a západoslovenský predseda Rastislav Jakubík má vytetovaný hákový kríž na hrudi.

Na čo sa Kotleba rozčúlil a vyhrážal sa právnikmi napriek tomu, že Markíza priniesla záber fotografie polonahého Rastislava Jakubíka, kde je vidieť vytetovaný nacistický Veľký železný kríž a v ňom menší hákový kríž. O tejto skutočnosti vyšiel ešte v roku 2018 aj blog Jána Benčíka v Denníku N Kotlebov okresný predseda s hákovým krížom na hrudi.

„Nikto nemá z funkcionárov vytetovaný hákový kríž," tvrdil Kotleba, aby v záverečnej rubrike Áno – Nie na priamu otázku moderátora odpovedal, že muž z fotografie je západoslovenský predseda strany.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM