Marek Vatraľ Regióny Rôzne

Martin (35) z ateliéru Nová Vlna: Angažujeme sa aj na tvorbe Trenčína, FOTO

Sídlia v známej funkcionalistickej budove NOE vo fabrike Merina, kde sa kedysi spracovávala vlna. Okrem výtvarných výstav sa angažujú aj na projektoch, ktoré majú dopad na kvalitu života v Trenčíne. Prečítajte si zaujímavý rozhovor so zakladateľom Novej Vlny Martinom Dorotom.

Ilustračný obrázok k článku Martin (35) z ateliéru Nová Vlna: Angažujeme sa aj na tvorbe Trenčína, FOTO
13
Galéria
Zdroj: OZ Nová Vlna

Martin Dorot založil občianske združenie Nová Vlna v roku 2013 s cieľom oživiť kultúru v meste Trenčín. Popri tom využil industriálne priestory bývalej fabriky Merina, ktorá má podľa neho obdivuhodný tvorivý potenciál. Primárne sa síce zameriava najmä na tvorbu mladých tvorcov z Trenčianskeho kraja, ale je otvorený aj spolupráci s umelcami z celého Slovenska a zahraničia.

Slovné spojenie Nová Vlna vo mne evokuje progresívne umelecké hnutie, ktoré sa napríklad etablovalo či už vo filme alebo hudbe. O čom je vlastne tento projekt a prečo vznikol?

Projekt Nová Vlna vznikol hlavne preto, lebo v Trenčíne sme ja a moji známi nevideli, aby sa niekde vystavovalo súčasné umenie reflektujúce dnešnú dobu. Hovorím to takto preto, lebo dramaturgia štátnej galérie (GMAB) je venovaná inej generácii autorov.

Jej cieľovou skupinou sú prevažne starší ľudia. Ja som tu videl veľkú dieru najmä v mladej a strednej generácii umelcov, ktorí sa venujú rôznym umeleckým žánrom ako sú napríklad maľba, grafika, kresba, dizajn a fotografia.

To všetko podľa mňa v Trenčíne absentovalo. Aj z toho dôvodu sme si napokon našli pekný vlastný ateliér v známej funkcionalistickej budove NOE vo fabrike Merina, kde to celé začalo. Spojenie Nová Vlna teda neodkazuje na umelecké trendy ako boli napríklad Francúzska či Československá nová vlna, ktoré súviseli najmä s filmom. Práve naopak. Jedna sa o slovnú hračku.

Čo si mám pod tým predstaviť?

Keďže sídlime v Merine, kde sa kedysi spracovávala vlna, tak názov Nová Vlna odkazuje na akýsi reštart nepoužívaných a zastaralých budov. Priestor sme sa snažili skultúrniť a skultivovať.

Neuvažoval si v súvislosti s týmto projektom aj nad inými druhmi umenia vrátane filmu, architektúry, hudby či fotografie?

Určite áno. Dalo by sa povedať, že na to myslím pomerne často. Avšak nie je v mojich silách obsiahnuť všetko, keďže ma limituje nielen moje zamestnanie, ale aj iné aktivity. Je to potom náročné na čas. Výstavu fotografií sme už napríklad u nás mali. Išlo dokonca o jednu z prvých vernisáži. Obe autorky sú pôvodom Trenčianky. Zatiaľčo Veronika Raffajová žije a tvorí v Prahe, Veronika Markovičová pôsobí v Bratislave.

Ich tvorbu sme chceli Trenčanom ukázať aj napriek tomu, že ich nepoznajú. Výstava mala v konečnom dôsledku veľký úspech a ohlas. Predsa len, v Trenčíne a na Považí je veľmi silná fotografická komunita. Okrem tejto výstavy sme premietali nielen dokumentárne, ale aj hrané konceptuálne filmy. Hlavná dramaturgia však aj naďalej ostáva zameraná na súčasné vizuálne umenie. Momentálne sa dokonca zameriavame aj na architektúru.

Zdroj: OZ Nová Vlna

Koľko tematických výstav stihnete v priebehu roka pripraviť a zorganizovať?

V súčasnosti robievame asi šesť výstav ročne. Myslím si, že je to adekvátny počet. V budúcnosti by som sa popri tom rád venoval aj hudobným koncertom, či už klasickým alebo jazzovým a vypĺňal nimi priestor medzi jednotlivými výstavami s tým, že veľký dôraz by som rád kládol na profesionalitu toho ktorého umelca.

Pre mňa osobne je podstatnejší kvalitný umelecký výstup ako populárnosť akcií. Nerád by som tam prezentoval aj iné žánre, lebo priestor, kde sídlime nie je úplne verejný. Takže nechcel by som, aby sa z toho stal klasický klub alebo kultúrne centrum.

Môžeš byť konkrétnejší?

My sme vlastne ateliér, ktorý je zároveň coworkingový priestor, kde sú okrem nás aj architekti. Spolu tvoríme tím a tiež sa perfektne dopĺňame. Ateliér sa nezameriava iba na organizovanie výstav. Práve naopak. Spoločne sa angažujeme aj na tvorbe mesta Trenčín. Poniektorí architekti dokonca spolupracujú na rôznych nových architektonických projektoch nielen so súkromným, ale aj verejným sektorom. Medzi naše výstupy teda patrí aj to, ako sa nám bude v našom meste kvalitne žiť.

Aké výtvarné žánre ako organizátor výstav preferuješ a čo ťa oslovuje najviac?

V podstate je to grafika, kresba a maľba. Ale o to až tak nejde. Dôležitá je pre mňa najmä osobnosť toho ktorého umelca, kde vidím prienik na potenciálnu umeleckú spoluprácu. Na Slovensku existuje mnoho inšpiratívnych galérií. Veľakrát si nechám aj poradiť, v inom prípade si vyhľadávam umelcov sám.

Čo sa výtvarného umenia týka, nemám obľúbené techniky. Alebo sa mi niečo páči, alebo nepáči. Popri kvalitnej forme sa snažím vnímať aj dobre spracovaný obsah diela. Aj z toho dôvodu sme jednu našu výstavu nazvali Kresby a obsahy. Inak mi je nesmierne blízke spoločensky angažované umenie. Inklinujem, prirodzene, aj k abstraktnej maľbe, kde môžeš nájsť prakticky čokoľvek.

Zdroj: OZ Nová Vlna

Aká cieľová skupina ľudí zvykne chodievať na výstavy, ktoré v Merine organizuješ?

Prevážne ide o ľudí vo veku od osemnásť do štyridsať rokov. Ale nie je to vždy tak. Cielene organizujem také výstavy, aby pritiahli všetky vekové skupiny. Keď sa tam zídu malé deti, mladá a stredná generácia spolu s dôchodcami, som najviac spokojný.

Ako napokon prebieha samotná dramaturgia výstav v Novej Vlne? Ty vyhľadávaš umelcov alebo oni teba?

Mnohých umelcov, ktorých diela by som rád vystavoval, mám v hlave aj dva až tri roky. Poznám ich už z konkrétnych výstav a cielene sa im následne aj sám ozývam. Ide o komplikovanejšiu formu príprav, nakoľko mnohí, predovšetkým tí známejší o nás ešte nepočuli. Predsa len, nie sme ešte nejaká renomovaná galéria s dvadsaťročnou históriou.

Ďalšie väčšie mená dokonca veľmi radi podporia menšie krajské mestá a galérie nášho tipu. Sú umelci, ktorí napríklad vystavovali v mnohých svetových metropolách, ale v Trenčíne ešte nie a nemajú s výstavou vôbec problém. Imponuje im to.

Ktoré výstavy počas existencie Novej Vlny zaznamenali u ľudí patričný úspech a ohlas?

Všetky boli podľa mňa vyrovnané. Tri však vo mne, ale aj u iných ľudí zarezonovali najviac. Boli to výstavy Márie Čorejovej, Martina Dernera a Tomáša Tulisa. Nemôžem ešte nespomenúť ani tvorbu výtvarníkov Juraja Tomana a Juraja Floreka.

Aké plány máš s Novou Vlnou do budúcnosti?

Rád by som spolu s ostatnými pokračoval v tom, čo robíme. Okrem spomínaných výtvarných žánrov a techník by som sa rád zameral nielen na dizajn ako taký, ale aj na architektúru, najmä v podobe diskusných večerov. Mnohé z nich by mohli mať odborný charakter v podobe brainstormingov, takže v takom prípade by boli poloverejné. Samozrejmosťou by bolo aj pozývanie zahraničných umelcov.

Viac o projekte OZ Nová vlna sa môžete dozvedieť alebo na zajtrajšej vernisáži alebo na ich oficiálnej webovej stránke.

Pozrite si aj fotogalériu OZ Nová Vlna.

V obrazoch: OZ Nová vlna
13
Galéria
Zdroj: OZ Nová Vlna

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: Ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM